Ovaj odličan rezultat u poboljšanju kvalitete života za žene koje su rođene s deformitetima genitalnog područja daje nadu. Naime, dvije od ove četiri žene su rođene bez rodnice, a kod druge dvije su rodnice bile nerazvijene. Umjetni organi koji su im implantirani, međutim, toliko su se odlično prilagodili svakoj pacijentici da nijedna ne osjeća bilo kakve smetnje dapače rodnica reagira i na uzbuđenje, daje vlažnost te sudjeluje u orgazmu kao i kod „normalnih“ žena.

Kako su uzgojene umjetne rodnice?

U tome su prvi uspjeli znanstvenici sa Wake Forest Baptist Medical center za regenerativnu medicinu u saveznoj državi Carolina. Uzeli su pacijentici stanice genitalnog područja i uz pomoć njih uzgojili stanice mišića rodnice i stanice žlijezda. Mlade stanice su ostavili četiri tjedna da rastu u laboratoriju.

Zatim su za svaku pacijenticu individualno oblikovali kalup od kolagena oko kojeg su položili uzgojeno tkivo. Slojevi su srasli te se oblikovala rodnica. Sa slojem kolagena nije bio problem jer ga tijelo bez problema apsorbira.

Žene kojima su implantirane umjetne rodnice imale su između 13 i 18 godina. Budući da su bile mlade, postavljalo se pitanje kako će se umjetni organ ponašati s obzirom da se radi o djevojkama u razvoju, no nove rodnice su se razvijale normalno i usklađeno s tjelesnim razvojem djevojaka. Šest mjeseci nakon operacije više se nije mogla vidjeti razlika između normalnog i uzgojenog tkiva. Dvije žene koje su bile rođene s maternicom, dobile su u međuvremenu i mjesečnicu što znanstvenicima otvara mogućnost da će kasnije moći zanijeti i iznijeti trudnoću.

Umjetno uzgojeni organi posljednjih godina pobuđuju sve više pozornosti. Tim liječnika s navedene klinike već je implantirao umjetne mjehure i mokraćovode. Umjetne uške također su već uspješno uzgojene i liječnici se nadaju da će i implantacija uskoro biti moguća. 3D printeri bi trebali oblikovati organe, nedavno je implantirana čeljust koja je na taj način „isprintana“. Liječnici su 2011. uspješno implantirali umjetni dušnik uzgojen iz matičnih stanica.

Foto: Profimedia