Ta se inicijativa temelji na sve glasnijim reakcijama javnosti, koje su pokrenute nakon užasavajućih napada na djecu, poput ranjavanja tadašnje 14-godišnjakinje Malale Yousafzai u Pakistanu u listopadu 2012., strijeljanja 26-orice učenika i nastavnika u Newtownu u Connecticutu u prosincu 2012. te grupnog silovanja djevojčica u Indiji i Južnoj Africi 2013.

„U svakoj zemlji i u svakoj kulturi postoji nasilje nad djecom,“ rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. „Gdje god i kada god se naudi djeci, mora se vidjeti i čuti naše ogorčenje i bijes. Moramo učiniti nevidljivo vidljivim.“

To je temeljna poruka povodom pokretanja UNICEF-ove inicijative Zaustavimo nasilje nad djecom. Ta inicijativa potiče ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, pridruže se globalnim, nacionalnim ili lokalnim pokretima za suzbijanje tog nasilja te prikupljaju nove ideje kako bi se kolektivno djelovanje usmjerilo ka tom cilju. Mi sada imamo snagu boriti se protiv nasilja, kaže UNICEF, dodajući svoj globalni glas mnogim inicijativama koje su već u tijeku.

Inicijativa je objavljena uz dojmljiv video spot i naraciju glumca i UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Liama Neesona, koji je gledatelje poveo kroz niz scena u kojima se prikazuje nevidljivo nasilje.

„Ovo je 15-godišnjakinja koja doživljava grupno silovanje,“ govori on, dok kamera prikazuje napušteno zemljište. „Ovaj učitelj tuče dječaka jer je bio drzak tijekom nastave, dok ostatak razreda gleda,“ govori dok se prikazuju nove scene.

„Samo zato što ne možete vidjeti nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji“ kaže Neeson. „Učinimo nevidljivo vidljivim. Pomozite nam suzbiti nasilje nad djecom. Pridružite nam se. Neka se čuje i vaš glas.“

Potrebu za hitnim zajedničkim djelovanjem naglašavaju čak i ograničeni statistički podaci koji su dostupni, a koji ukazuju na opseg i mjeru nasilja. Na primjer, prema podacima WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), otprilike 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka mlađih od 18 godina pretrpjeli su seksualno nasilje i iskorištavanje, a izvješće Međunarodne organizacije rada iz 2005. procjenjuje da su 1,2 milijuna djece žrtve trgovanja ljudima svake godine.

Stanje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj još uvijek postoji visoka tolerancija na roditeljsko nasilje u odgoju djece, unatoč tome što je ono zabranjeno još prije 14 godina. Epidemiološko istraživanje nasilja nad djecom u obitelji iz 2011. godine pokazalo je da oko trećina roditelja djece u dobi od 11, 13 i 16 godina nije sigurna u postojanje takve zakonske zabrane. Isto istraživanje je pokazalo da je više od dvije trećine trinaestogodišnjaka u svojem životu doživjelo nasilje od svojih roditelja, te da je 23,6 posto djece u godini istraživanja doživjelo neki oblik zlostavljanja od svojih roditelja.

Posljednje UNICEF-ovo istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da gotovo svako treće trogodišnje dijete doživi udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno.

nasilje nad djecom

Tjelesno kažnjavanje i roditeljsko nasilje može se smanjiti većom podrškom roditeljima u odgoju, za koju se također izjasnila većina roditelja u UNICEF-ovom istraživanju o roditeljstvu djece najmlađe dobi. Primjerice, radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ unaprjeđuju roditeljske vještine, a 2 od 3 roditelja nakon završenih radionica značajno smanjuje ili potpuno prestaje koristiti tjelesno kažnjavanje. Radionice se provode na više od 100 mjesta u Hrvatskoj, u vrtićima i obiteljskim centrima.

Nasilje ne uzrokuje samo fizičke ozljede, nego ostavlja i duševne ožiljke na djeci. Ono utječe na njihovo fizičko i duševno zdravlje, smanjuje njihovu sposobnost učenja i socijalizacije te narušava njihov razvoj.

Infografika HR_LR

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje ustanova koje pružaju hitnu stručnu pomoć djetetu koje je bilo žrtvom nasilja. Zbog toga, oporavak i terapija mogu trajati danima i mjesecima što otežava situaciju za dijete. Kako bi zaživjela zaštita djece od nasilja, potrebno je obučiti stručnjake, službenike koji provode zakon, stručnjake u području socijalne skrbi, učitelje, državne odvjetnike, suce te pedijatre o tome kako prepoznati znakove zlostavljanja i zapuštanja djeteta te kako se u takvim slučajevima na odgovarajući način odnositi prema djeci te povećati suradnju između institucija poput centara za socijalnu skrb, policije i pravosudnih tijela.

U socijalnim mrežama kampanja se može pratiti putem posebnog znaka #ENDviolence

U Hrvatskoj će spot prikazivati kina Cinestar prije redovnih projekcija tijekom kolovoza. Lokalnu kampanju podržava sportski partnerUNICEF-a u Hrvatskoj, KHL Medveščak.

Tekst/Foto: Unicef Hrvatska