Osnovna škola Franje Krežme poznata je ne samo u Osijeku, već i dalje, po projektima koji potiču zdrave navike učenika. Jedan od takvih projekata je i pokretanje zdrave kuhinje, u kojoj profesori i nastavnici uče djecu kako pripremati zdravu hranu i potiču ih na usvajanje zdravih navika.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

Prošle subote u školskoj dvorani  je bilo organizirano zdravo, edukativno i zabavno prijepodne. Roditelji i učenici su imali prilike od nutricionista naučiti kako se zdravije hraniti, koju hranu bi trebalo izbjegavati, koja hrane je poželjna u što većim količinama nalaziti se na dječjem jelovniku, što su šećeri, a što ugljikohidrati i gdje se nalaze, koliko obroka trebamo dnevno konzumirati, koliko kalorija je potrebno našem tijelu te zašto je važna svakodnevna tjelovježba i bavljenje sportom. Učenici su mogli i izmjeriti na pametnoj vagi udio mišića, vode i masti, a nutricionisti su savjetovali roditelje s obzirom na rezultate, koje korake bi trebalo poduzeti kada je prehrana u pitanju.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

S obzirom na to da težina školskih  torbi učenika uvelike premašuje preporučene vrijednosti od 10% težine, liječnica fizijatrica objasnila je roditeljima na što trebaju obratiti pozornost kada je kralježnica u pitanju, koje vježbe prakticirati, na koji način riješiti problem spuštenih stopala i koji sportovi su dobri za ispravan razvoj tijela.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

Kako ne bi sve bilo (pre)ozbiljno, za razgibavanje se pobrinuo Mario Valentić, poznati profesor kineziologije, fitness trener i promotor zdravog i aktivnog života. Osim tjelovježbom, Mario je učenicima i roditeljima pokazao kako izraditi zdrave čokoladne energetske pločice te kako napraviti zdravi božićni smoothie, a na kraju su se učenici i roditelji natjecali u izradi što zdravijeg smoothia. Žiri je teško mogao odlučiti koji smoothie je bolji, jer su sva četiri bila izvrsna, stoga su sva četiri smoothia i pobjedila, a učenici su obećali na mrežnoj stranici škole uz pomoć roditelja objaviti recepte, kako bi sa svima podijelili svoje znanje o zdravlju.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

Uz odličnu glazbu, mjerenje brzine i držanja ravnoteže, zdrave muffine i kolače iz zdrave kuhinje škole koje su sami učenici uz pomoć svojih profesorica izradili, provedeno je aktivno i zdravo ovo adventsko subotnje prijepodne.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

„Ukoliko uspijete kroz određene aktivnosti postići da one budu edukativne, zdrave, a ujedno i zabavne – cilj je postignut! Mislim da nam je to danas pošlo za rukom“, rekla je Ksenija Rumora, profesorica engleskog i njemačkog jezika te voditeljica izvannastavne aktivnosti Kuhanje.

u-zdravoj-skoli-zdravi-ucenici

„Potporom ovakvim aktivnim i kvalitetnim druženjima, želimo pomoći roditeljima i školama u uvođenju zdravih navika u svakodnevnicu. Drago nam je da su naša nastojanja prepoznata i u školama i uskoro planiramo poduprijeti i neke druge škole u Hrvatskoj, koje su otvorene za zdrave promjene“, izjavila je Tamara Aye, voditeljica marketinga Merkur osiguranja d.d.

Tekst i foto: promo