U tijeku videoradionice za djecu i mlade u Kraljevici

U Nacionalnom centru tehničke kulture, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pod pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra u Kraljevici se od 26. srpnja do 2. kolovoza održavaju četiri filmske radionice po motom ''Od ideje do realizacije''

Tako u ovom primorskom gradiću trenutačno boravi 27 osnovnoškolskih i srednjoškolskih filmaša iz svih dijelova Hrvatske, bilo nagrađenih na Revijama djece i mladeži, bilo ostalih zainteresiranih filmofila i marljivo stvaraju svoje igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove pod vodstvom redom redatelja Igora Jelinovića, profesorice likovne kulture i medijske pedagogije Ivane Rupić, animatora Martina Babića i snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.

Kakva je atmosfera u Kraljevici opisao je jedan od voditelja, Martin Babić: O čemu se nekada samo došaptavalo u ezoteričnim kuloarima postalo je bijelodano već na samom dolasku, Kraljevica ima prekrasan Centar za tehničku kulturu. Osim svega sa nama su došla i marljiva te zainteresirana djeca koja, poput pčelica, ignoriraju sve distrakcije i koncentriraju se na izgradnju njihovog medijski kreativnog iskustva.

S ništa manje oduševljenja svoj boravak u Kraljevici nisu opisali niti polaznici, koji se očito u Kraljevicu vrlo rado vraćaju: Po drugi put se lijepo provodim na ovom filmskom tjednu u Kraljevici. Nazvala bih ga radnim, ali toliko volim to što radimo da mi je taj posao čisti užitak. Društvo koje prisustvuje radionici eksperimentalnog filma Borisa Poljaka međusobno je znano već s prijašnjih događanja. Od mentora i njegovog pomoćnika Marinka Marinkića izvlačimo maksimalno znanje, iskustvo i ostatak dobronamjernih mjera putem kojih postajemo sve bolji i bolji filmaši.

HFS2

Nije isto kao i prošle godine. Na drugačiji način je odlično, izjavila je Veronika Mlinarić, polaznica radionice za eksperimentalni film. S obzirom da je grupa igranog filma najveća, imamo slatke brige. Svi su pokazali izražen talenat za nešto, pa se tako jedni po cijele dane igraju kamerom, drugi imaju glavne uloge u svakom filmu, dok treći stoje u montaži još dugo nakon svakog radnog dana. Neki pjevaju po cijele dane, pa mi ostali pijemo tablete za glavobolju, ali sve u svemu atmosfera je radna i poticajna, a polaznici uživaju i druže se. Prva dva dana radili smo na razvoju scenarija, a zatim se išlo u snimanja. Prvi film sam ih ja nadgledao, a drugi su dobili zadatak da snime sami. Dok je većina ekipe snimala, nekoliko njih vrijedno su sve to slagali u montaži i javljali ako nešto fali i treba nadosnimiti.

Trenutno su u planu i prijevodi filmova za inozemno tržište, zaključio je Igor Jelinović, voditelj radionice za igrani film. Inače, po prvi puta uz radionički program, u Kraljevici se održavaju i filmske projekcije. Tako je na sam dan otvaranja prikazan animirani film "Pčelica Maja", a dan kasnije i hrvatski hit film za mlade "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana.

Tekst i foto: Hrvatski filmski savez

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Saznajte kako roditelji i odgojitelji utječu na razvoj emocionalne inteligencije djece

Koje tehnike i alate možemo koristiti kako bismo potaknuli razvoj EQ-a, tema je edukativne konferencije…

Što roditelji trebaju znati o koronavirusu?

Koronavirus i virus gripe, koji svake godine zarazi milijune ljudi diljem svijeta, šire se na…

Na Jarunu otvoren na svijetu jedinstven ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije

U centru The CookBook za ugostiteljstvo će se poučavati osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama…

Besplatno razgledajte nove, impresivne zbirke MUO-a

Nov postav zbirki dizajna i fotografije, obnovljeni treći kat, nova donacija mode i izložba suvremenog…