Stvorili smo interaktivnu platformu za bebe, djecu i mladež do 17 godina na kojoj će proizvođači, distributeri i relevantne obrazovne institucije u izlagačkom dijelu predstaviti kvalitetno i sadržajno dječje odrastanje, dok će djeca dobiti priliku prezentirati svoje vještine i kreacije.

GROWING UP održat će se od 14. do 16. rujna na Zagrebačkom velesajmu pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske. Pokrovitelj sajma je i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Piknik za školarce

U sklopu sajma GROWING UP, u subotu, 15. rujna od 10.00 do 20.00 sati, održat će se četvrti po redu PIKNIK ZA ŠKOLARCE  koji će okupiti učenike i njihove roditelje, učitelje, profesore i ostale posjetitelje s ciljem službene proslave početka još jedne školske godine.

Svi će zaplesati uz popularne plesne skupine Atomic Dance Factory, Step by Step i Megablast, zapjevati sa Zsa Zsom i Stelom Paradžik, uživati u modnim revijama dizajnera za djecu, razgledati KIDS DESIGNER ZONE te izabrati namještaj za dječje sobe poznatih distributera namještaja.

Posjetitelje očekuju i brojne edukativno-zabavne radionice: robotičko-informatička, vrtlarska, likovna, sportska, radionica učenja stranog jezika, škola lijepog čitanja, Jumping Clay-3D modeliranje.

Program događanja Tijekom tri dana posjetitelji će uz zabavu, ples i pjesmu moći posjetiti promotivno prodajne prostore kao i osmišljene edukativne, kreativne i sportske aktivnosti za koje će biti zaduženo više od sto sudionika zabavno-edukacijskog programa.

Poznati hrvatski mađioničar Luka Vidović izvodit će mađioničarske trikove, a popularni plesni par Nicolas i Ksenija iz Plesnog centra Zagreb uvest će vas plesnim korakom u neka nova iskustva.

Uz bogati nagradni kviz u subotu u 18.00 sati očekuje vas facepainting by Sara Marđetko, a u nedjelju u 14.00 sati dječji frizerski salon Tonček i Točkica organizira Girls Hair Show.

Svoju prvu knjigu „Planet Nika“ predstavit će najpoznatija hrvatska teen youtuberica 17-ogodišnja Nika Ilčić.

Prvo funkcionalno kazalište za djecu „Lutonjica“ izvest će tri svoja vrlo uspješna lutkarska mjuzikla: Tko može prijatelj biti, FRKAfuljak i Vuk koji je ispao iz knjige.

Za sve djevojčice u petak je organizirana likovna radionica Kruna za princeze, a u nedjelju od 11.00 do 14.00 sati Party za princeze.

ZOO – CSI, izložba, olimpijada

Druženje u ritmu Divljeg srca grada – skupni je naziv za edukativne i zabavne sadržaje koje za GROWING UP sajam priprema Zoološki vrt grada Zagreba. U atraktivno uređenom prostoru djeca će moći razgledati izložbu „Izbliza smo impresivni“. Uz žive životinje među kojima su kornjača i daždevnjak, djecu očekuju i mnogobrojne modeli i preparati iz životinjskog svijeta. Zahvaljujući tome otkrit će dimenzije nojeva jajeta, sastav slonova zuba i izgled zmijina svlaka.

Svi koji zasuču rukave u laboratoriju CSI ZOO doznat će može li se proizvesti struja iz krumpira, kako škorpion izgleda pod UV svjetlom te druge zadivljujuće činjenice iz prirode. Maksimirska coprnica hrabru će djecu upoznavati s uzbudljivom jesenskom avanturom u društvu životinja, a Zooolimpijada će ih potaknuti da se uključe u edukativna natjecanja.

Muzej vlakića – Backo mini express

Backo Mini Express najveća maketa u jugoistočnoj Europi i jedina u čijem se prostoru uz meteorološke pojave, vizuale i zvuk, efekt kiše i grmljavine prezentira simulacijom zbog što je moguće vjernijeg doživljaja.

Na sajmu Growing Up predstavljaju maketu željeznice na kojoj putem tableta posjetitelji mogu sami upravljati vlakovima. Lokomotive imaju ugrađene kamere tako da se na ekranu vidi slika koju ima strojovođa tijekom vožnje. Ova najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi nastala je nakon 8 godina marljivog rada. Na 70-tak kvadrata nalazi se 160 kompozicija vlakova, preko 1.000 m pruge, 2.500 detalja iz svakodnevnog života, ali i 30 m ceste po kojoj voze autići napajani indukcijskom strujom. Ta tehnička inovacija svrstavaMuzej vlakića među jedine tri makete na svijetu koje su to uspjele, jedna je u Sankt Petersburgu, a druga u Njemačkoj. Izmjena dana i noći i zvučni efekt grmljavinskog nevremena s kišom zanimljive su atrakcije, ali najveća je svakako skijalište sa skijašima u pokretu, budući da to još nitko drugi nije uspio napraviti.

u-petak-pocinje-sajam-radosti-bez-granica-za-djecu-i-roditelje

Hrvatski školski muzej

Hrvatski školski muzej u sklopu svog izlaganja na sajmu prezentirat će pokretnu izložbu: "Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945." Izložba je priča o hrvatskim slikovnicama od početaka u drugoj polovini 19. stoljeća do 1945. godine.

Održat će i različite radionice: Istražujemo… svijet prirode, Voda je blago, I tkati valja znati, Pišemo krasopisom, Vezenje križićem, Stara matematika...

Svečano otvorenje bit će u petak, 14. rujna u 15.00 sati u paviljonu 7, a sajam će otvoriti Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Sajam se održava u paviljonu 7 i 7a i otvoreni prostor uz paviljone.

Radno vrijeme: 

14. 9. od 14.00 do 19.00 sati

15.9.  od 10.00 do 19.00 sati

16. 9. od 10.00 do 18.00 sati

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

u-petak-pocinje-sajam-radosti-bez-granica-za-djecu-i-roditelje

Tekst i foto: press