U novoj predstavi Trešnja će oživjeti legendu o plemenitim šljivarima

Posljednju premijeru ove sezone, praizvedbu predstave „Plemeniti šljivari“ u režiji Zorana Mužića, kazalište Trešnja najavljuje za petak, 19. svibnja od 19 sati

Gradsko kazalište Trešnja svoju novu premijeru najavilo je na pomalo drugačiji način, posjetom utvrdi Kalnik koja ima poseban značaj za radnju predstave. Na srednjovjekovnim ostacima utvrde kostimirani glumci oživjeli su sjećanje na legendu o žiteljima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom.

"Posjet Kalniku bila je inicijativa naših glumaca i redatelja, koji su željeli vidjeti što je ostalo od utvrde iz legende. Napravili smo koristan i ugodan radni izlet, imamo krasne fotografije i slutnju o tome kako su se branitelji Kalnika osjećali za vrijeme opsade. Povezaniji smo s pričom naše predstave nego prije i upoznali smo stvarno mjesto iz naše povijesti", rekla je Višnja Babić, ravnateljica kazališta Trešnja.

Predstava "Plemeniti šljivari" adaptacija je poznate hrvatske legende iz trinaestog stoljeća koju je redatelj Zoran Mužić uprizorio na zabavan, ali istovremeno poučan način.
"Predstava pokazuje jedinstvo i odlučnost naroda u otporu prema napadačima unatoč klasnim razlikama", rekao je redatelj Zoran Mužić.

I premda nas priča o šljivarima vodi u srednji vijek, ona je svevremenska jer govori o obrani domovine u svim razdobljima, a taj je dojam u predstavi pojačan odabirom glazbe.

U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu.

Vitez Lovro od Križevaca i Barbara

Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi. Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.

Kalničkoga kneza Filipa igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime je osmislila Sara Lovrić Capan, a autor je plakata Igor Kordej.

Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu na zabavan način? Saznat ćete ako dođete na predstavu.

Predstava traje 55 minuta, a namijenjena je publici od 7 godina nadalje.

Tekst: press

Foto: Damil Kalogjera

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zavirite iza kulisa kazališta Trešnja

Jedinstvena prilika za posjetitelje Gradskog kazališta Trešnja: zavirite…

Car je gol i nastupa u kazalištu Trešnja!

Carevo novo ruho jedna je od onih priča…

Najotmjeniji div u gradu opet dolazi razveseliti djecu u kazalište Trešnja

Ovog diva upoznati svako dijete i roditelj mora,…

Premijera predstave Preko sedam mora, preko sedam gora u ZKL-u

Kazališna družina Pinklec 23.3. 2017. proslavila je 30…

Pročitajte i:

Dođite na Sajam vjenčanja u Zagrebu od 9. do 11. veljače u Areni Zagreb!

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata 20. godinu za redom i poziva sve buduće mladence,…

50. izvedba predstave za tinejdžere 'D(n)o dna'

U petak 19. siječnja 2018. u Maloj sceni predstava Teatra Tirena imat će svoju jubilarnu…

Radionice za roditelje koji su prošli ili prolaze kroz konfliktan razvod

Razvod braka je često popraćen konfliktnim odnosom između partnera. Roditelji svoje osjećaje prema bivšem partneru…

Sesvetski gimnazijalci prvi će u svjedodžbe dobiti ocjene iz Dramskog odgoja

Gimnazija Sesvete jedina u Hrvatskoj ima fakultativnu nastavu Dramskog odgoja. Njezin je nastavni sadržaj predstavljen…