U KBC-u Sestre milosrdnice, kao prvom centru u Republici Hrvatskoj, instaliran je i upotrjiebljen program za probir anomalija fetalnog srca pod nazivom SONOCUBIC FINE®FetalIntelligentNavigationEchocardiographySoftware. Riječ je o programu koji predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada jednog od najistaknutijih stručnjaka u području perinatologije danas - profesora Roberta Romera i njegovog istraživačkog tima s National Institutes of Health, SAD u suradnji s tvrtkom Medge Platforms iz New Yorka.

Kolika je važnost pravovremenog probira sumnjivih slučajeva te njihovo upućivanje na daljnju dijagnostiku, potvrdio je i Prof. dr.sc. Ivan Malčić – vrhunski stručnjak u području fetalne ehokardiografije u regiji:"Većinu prirođenih srčanih grešaka moguće je liječiti već od najranije dobi, u nekim slučajevima čak i intrauterino. Stoga je dobra i rana dijagnostika ključna, a medicina je na tom području znatno uznapredovala.“

Ova oboljenja najčešće su morfološke promjene na srcu, što znači da se radi o različitim insuficijencijama, stenozama, odnosno suženjima, proširenjima, defektima u pregrađivanju srca, pa do najtežih stanja kada dijete nema lijeve ili desne strane srce, odnosno kada novorođenče dođe na svijet sa samo pola srca.

Praćenjem trudnica odnosno njihovim upućivanjem na fetalnu ehokardiografiju kao komplementarnu tehniku probira i pregleda mogućih srčanih grešaka u djeteta, moguće je na vrijeme upoznati roditelje s otkrivenom srčanom greškom, adekvatno voditi rizičnu trudnoću te osigurati porođaj s adekvatnom skrbi.

KBC Sestre milosrdnice će započeti sa screeningom anomalija fetalnog srca, ali i s edukacijama ostalih stručnjaka i centara u Republici Hrvatskoj kako bi se osiguralo pravovremeno prepoznavanje poteškoća te se time olakšalo stotinama malih života koji se suočavaju s iznimnim poteškoćama i velikom borbom nakon poroda, ali i prije njega.

Pojavnost srčanih anomalija u Republici Hrvatskoj je 8 ‰, odnosno na 1000 rođene djece njih 8 će se roditi sa srčanom manom te se procjenjuje da se u nas godišnje rodi otprilike 300 djece sa srčanom greškom. S druge strane, od ukupnog broja djece sa srčanom greškom danas se prije porođaja u Hrvatskoj prepoznaje maksimalnih 15-35%. Ostale greške se otkriju poslije porođaja te kasnije u životu. Stoga ne čudi da ovu cjelokupnu inicijativu podržava i neprofitna humanitarna udruga Veliko srce malom srcu koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima te čiji je jedan od osnovnih ciljeva razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka.

Foto: Thinkstock