Trudnice, potražite pomoć ljekarnika

29. listopada obilježava se tradicionalni, 8. hrvatski dan ljekarni u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske ljekarničke komore, te se pozivaju sve trudnice i ostali da taj iskoriste dodatnu mogućnost savjetovanja sa svojim ljekarnicima

Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je "Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom", kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica. Naglasak će biti na zaključku kako su u samoliječenju i većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova, izvan nadzora ljekarnika, moguće brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta. Hrvatsko farmaceutsko društvo ovoj problematici je posvetilo i cijeli javnozdravstveno-edukativni Projekt SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.

Tom prigodom su se u Ljekarničkom domu Hrvatskog farmaceutskog društva u samom srcu Zagreba okupili predstavnici vodećih institucija farmaceutske struke koji su naglasili važnost zdravstvene skrbi prema trudnicama kao osjetljivoj skupini pacijenata i odgovornog, informiranog samoliječenja uz blisku suradnju trudne pacijentice s ljekarnikom i liječnikom prilikom uporabe bilo kakvog bezreceptnog proizvoda!

Ispred Hrvatskog farmaceutskog društva mr.sc. Darko Takač, mag.pharm.spec. (Predsjednik HFD-a) i doc.dr.sc. Maja Jakševac Mikša, mag.pharm. (Izvršna direktorica HFD-a) još jednom su podsjetili kako je uloga ljekarnika nesumnjivo najvažnija u primjenu bezreceptnih lijekova i ostalih proizvoda za samoliječenje, jer su oni visokoobrazovani zdravstveni djelatnici specijalizirani upravo za ovo područje, u skladu sa smjernicama Svjetske Zdravstvene Organizacije, te da je potrebno dodatno ulagati u edukaciju i osvještavanje pacijenata u Hrvatskoj kada je riječ o odgovornoj primjeni svih lijekova, posebice onih u bezreceptnom statusu! Izdavanje lijeka mora biti i ostati isključivo pod nadzorom ljekarnika i shodno tome se nikako ne odobrava liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova izvan nadzora magistra farmacije! Stav HFD-a o liberalizaciji tržišta bezreceptnih lijekova možete pročitati ovdje.

Mag. pharm. Silvana Jager (Dopredsjednica HLJK) je ispred Hrvatske ljekarničke komore istaknula kako je ljekarnik važna karika u savjetovanju trudnica jer kroz integrativni pristup može kao najdostupniji zdravstveni djelatnik neposredno saznati sve o njezinoj anamnezi, uzimanju lijekova i drugih pripravaka, načinu života i prehrani, te shodno tome dati najprikladniji zdravstveni savjet. Tome se pridružila i Predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a, mag.pharm. Martina Šepetavc, iz ustanove ZU Farmacia koja je već duži niz godina dobitnik priznanja za najviše prijavljenih nuspojava na lijekove, naglasivši opasnost kako čak 80% pacijenata smatra da su biljni lijekovi i pripravci potpuno bezopasni, stoga je prisutnost i savjet ljekarnika ključna za izbjegavanje mogućih rizika i očuvanje zdravlja uslijed primjene bezreceptnih proizvoda! Darko Krnić, dr.med. (Voditelj Nacionalnog centra i farmakoepidemiologije HALMED-a) iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH je naglasio kako je uloga ljekarnika važna u praćenju sigurnosti primjene svih lijekova, pa tako i bezreceptnih, te da HALMED odgovorno skrbi o pacijentima stalnim nadzorom lijekova na tržištu Hrvatske.

Mlade nade ljekarništva iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) su u anketi provedenoj među studentima farmacije potvrdili da bi temeljem njihovog obrazovnog kurikuluma uloga ljekarnika u samoliječenju trebali biti jako velika ili čak potpuna, te da je rizik samoliječenja trudnica (bezreceptni lijek ili dodatak prehrani) bez savjeta ljekarnika iznimno velik!

Iznimno pozitivne, trudna voditeljica Marijana Batinić i glumica Doris Pinčić, pozvale su sve trudnice na odgovorno samoliječenje i stalnu komunikaciju sa svojim ljekarnicima i liječnicima, prilikom korištenja bilo kojeg proizvoda za “rješavanje” zdravstvenih tegoba, jer samo na taj način mogu biti bezbrižne i posvetiti se uživanju u majčinstvu!

Marijana Batinić, Maja Jakševac Mikša iz HFD-a, Doris Pinčić i Darko Krnić iz HALMED-a (Photo by PETAR MANDARIĆ)

Marijana Batinić, Maja Jakševac Mikša iz HFD-a, Doris Pinčić i Darko Krnić iz HALMED-a (Photo by PETAR MANDARIĆ)

Organizatori 8. hrvatskog dana ljekarni se zahvaljuju podršci partnera u provođenju ovog značajnog datuma: Atlantic Grupa, Medika, CPSA, Podravka, Hrvatska pošta, Gradske ljekarne Zagreb, te svi partneri Projekta SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.

Aktivnosti povodom 8. hrvatskog dana ljekarni:

  • Trudnice diljem Hrvatske očekuje veliki broj aktivnosti povodom 8. hrvatskog dana ljekarni, stoga se pozivaju da upitaju svoje ljekarnike sve što ih zanima o racionalnoj, sigurnoj i odgovornoj primjeni lijekova i ostalih proizvoda tijekom trudnoće i dojenja, pri čemu se mogu dobiti i prigodni informativni letci o rizicima i sigurnosti primjene bezreceptnih proizvoda i ostalih proizvoda za samoliječenje.

  • Određene ljekarne diljem Hrvatske će imati mogućnost podjele vrlo korisnih edukativnih priručnika o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja svojim trudnicama. Popis ljekarni koje dijele priručnike možete pronaći ovdje. Osim toga će određene ljekarne imati i prigodne pogodnosti i savjetovanja za trudnice, o čemu možete više pročitati ovdje.

  • 29. listopada 2014. će povodom Hrvatskog dana ljekarni Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) imati prigodnu humanitarnu prodaju palačinki i slatkih zalogaja uz pomoć Podravke na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a prikupljena sredstva bit će namjenski iskorištena za donaciju trudnicama koje čuvaju trudnoću na Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu, stoga Vas pozivamo na druženje s mladim farmaceutima i Vaše doprinose za trudnice!

Pozivamo sve trudnice, ali i sve pacijente diljem Hrvatske, da 29. listopada 2014. obilježe 8. hrvatski dan ljekarni, u zajedničkom savjetovanju i druženju sa svojim ljekarnicima, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine!

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Još jedna Mala škola dojenja u Zagrebu

U ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. u Rodinu gnijezdu,…

Snovi u trudnoći kao putokaz

Možda će vam biti teško govoriti o brigama…

Kako trajno sačuvati predivne trenutke s bebom?

Ivana Soče Govorko piše nam o profesionalnom fotografiranja…

26. Dani beba, djece i trudnica u Splitu

Splitsko izdanje najvećeg specijaliziranog sajma za bebe, djecu,…

Pročitajte i:

Vježbate li u trudnoći i poslije poroda? Ovo bi moglo promijeniti sve

Tjelesna neaktivnost na četvrtom je mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od…

Kako izaći na na kraj s dječjim emocionalnim ispadima?

Emocionalni ispadi ili takozvani tantrumi su vrlo česti kod djece s teškoćama samoregulacije, no također…

Danas je Dan ružičastih majica! Je li vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja?

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj izloženo je vršnjačkom nasilju, kažu istraživanja. Protiv ove pošasti najlakše…

Jedan tajvanski stručnjak tvrdi da se sami možete testirati na koronavirus. Evo kako!

Temeljito pranje ruku toplom vodom barem 20 sekundi, izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju neopranim…