Čak tri pobjedničke nagrade ove godine odlaze u Hrvatsku - Ivanu Škegri, oftalmologu iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med. iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu i doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavaoneplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Tako je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru s rijetkom nasljednom bolešću.

Za nagradu su ove godine konkurirali liječnici i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom utjecaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni natječaj svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 liječnika i farmaceuta iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije u kategorijama intenzivne medicinei anesteziologije, gastroenterologije, ginekologije, reumatologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije, alergologije i farmacije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja, međunarodni žiri pod vodstvom uglednoga slovenskog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.

»Međunarodni žiri International Medis Awards svake je godine polako pooštravamo uvjete i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak u privatnom i poslovnom životu moramo podignuti ljestvicu i potruditi se preskočiti je. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više.Ova večer je dokaz da bez napornoga i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo osigurati svojim pacijentima najbolju moguću obradu, također moramo biti uključeni u istraživački rad«, istaknuo je prof.dr. Matije Tomišić

Inicijator međunarodnoga natječaja International Medis Awards je društvo Medis, u kojem su prije pet godina, povodom proslave za četvrtinu stoljeća postojanja, donijeli odluku da će poticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim znanstveno-istraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatoga u medicini i farmaciji.

»Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu liječnici i farmaceuti. Njihova znanstvena dostignuća vrlo su priznata i cijenjena u inozemstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvjereni smo da zaslužuju posebno priznanje, jer znatno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja. Zato sam danas osobito ponosan jer mogu sudjelovati u proglašenju finalista i pobjednika International Medis Awards 2018.«, naglasio je predsjednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr. ph.

Ovogodišnji pobjednici dokazuju da ih, usprkos geografske raspršenosti i različitih medicinskih područja, vode slični motivi, predanost i misija. Povezuje ih također klinička svakodnevica u kojoj pred sobom uvijek imaju pacijente u krizi koji žele i traže njihovu pomoć. Finalisti International Medis Awards predano im osiguravaju tu pomoć u svojim ambulantama. Štoviše – u nadi da će za njih naći bolje i prihvatljivije metode dijagnosticiranja i učinkovitije liječenje te im omogućiti bolji život uvijek se neumorno prihvaćaju i istraživačkog rada.

Sve prihvaćene stručne radove ocjenjuje i bira nezavisni međunarodni žiri: iz Slovenije prof. dr. Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr. Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Austrije prof. dr. Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr. Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr. Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr. Nándor Ács (ginekologija), iz Makedonije prof. dr. Sašo Stojčev (neurologija), iz Srbije prof. dr. Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr. Branimir Nestorović (pulmologija s alergologijom).

Tekst i foto: press