Da se u Hrvatskoj slabo čita, znaju i vrapci na grani, a je li se štogod promijenilo nabolje saznat ćemo tijekom ovogodišnje Noći knjige23. travnja kada će se predstaviti najnoviji rezultati istraživanja o čitanju. No bez obzira na porazne statistike, mladi i inovativni knjižarski lanac Hoću knjigu pokazuje da su podaci o slaboj čitanosti u Hrvata za njih samo – brojke. Bogatim su programom, koji uključuje predavanja o astronomiji, radionice za djecu, promocije domaćih i inozemnih autora, kvizove, ali i pravo spavanje u knjižari, kao debitanti visoko podigli ljestvicu za ostale kolege iz branše.

"Ideja spavanja u knjižari rodila se nakon čitanja članka o poznatoj knjižari Waterstones u kojoj je, igrom slučaja, zaglavio jedan kupac. Nakon što je ostao zaključan u knjižari nakon radnog vremena, pomoć je pokušao dobiti putem društvenih mreža i izazvao čitav val poruka onih kojima je san prespavati u knjižari u blizini najdražih knjiških naslova. Waterstonesu nije preostalo ništa drugo nego organizirati spavanje u knjižari za nekoliko sretnika – a u tu smo se avanturu odlučili upustiti i mi iz Hoću knjigu", objasnila je voditeljica marketinga Sanja Srdić.

Program Noći knjige u Hoću knjigu počinje već u 17 sati prikazivanjem nagrađivanog animiranog filma Ježeva kućica, a službeni dio završava u 22 sata predavanjem poznatog hrvatskog astronoma Koradea Korlevića. Tada počinje i zatvoreni dio programa isključivo za 10 sretnika koji će prespavati u knjižari.

"U svakoj smo knjižari htjeli organizirati barem jedno događanje, stoga će se po prvi put u svih naših sedam knjižara program paralelno odvijati. U Splitu i Varaždinu čitat će se Harry Potter, u City Centru, Areni i riječkom Toweru održavat će se Disney i PJ Masks radionice te druženje sa Super Wings maskotama za djecu, dok će Mala Bogovićeva (Bogovićeva 5) ugostiti prvu izložbu raznih izdanja Malog princa i to u romantičnom ugođaju pod svijećama. U našoj najvećoj knjižari u samom centru grada (Bogovićeva 7) održat će se i dvije promocije knjiga; "Vodim te u Tokio" domaće autorice Danice Juričić Spasović za najmlađe čitatelje te autorice famoznog trilera "Ne vjeruj svojim očima" inozemne autorice Sarah Pinborough, koju će moderirati književne blogerice Ana Jembrek, Dijana Kovačević i Andrea Cvjetković te prevoditeljica Jelena Pataki, dok će im se putem Skypea pridružiti i sama autorica iz Velike Britanije", otkrila je Sanja Srdić.

No zašto bi se čak i najveći knjigoljupci upustili u spavanje u knjižari? Odgovor se krije u maštovitom programu za spavače, mogućnosti cjelonoćnog čitanja svih naslova dostupnih u knjižari, no i bogatim nagradama kojima će se nagraditi njihov avanturizam.

tko-zeli-jednu-noc-spavati-u-knjizari

Cijeli program možete pročitati ispod, dok će potencijalni spavači svoju prijavu moći ispuniti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/VPlk6ZNv3Bo8TUlx2

MEGASTORE, ZAGREB

PROGRAM ZA DJECU

17:00-18:00 Prikazivanje Ježeve kućice (prijava na: https://goo.gl/forms/axlAtc7XIKCweFZ62)

18:00-19:00 Promocija Danica Juričić Spasović

19:00-19:45 Radionica Bright Bugz (prijava na: https://goo.gl/forms/AxJQ2Pbr7fv8qBkm2)

20:00-21:00 Radionica Ministarstva Magije (prijava na: https://goo.gl/forms/9bBgIdaPUCrPxzpv2)

PROGRAM ZA ODRASLE

19:30-20:30 Promocija knjige "Ne vjeruj svojim očima"

21:00-22:00 Predavanje Koradea Korlevića "Meteoriti, kamenje koje pada s neba"

21:00-23:00 Hoću kviz - Harry Potter tematika (prijava na: https://goo.gl/forms/wXb2onw1ihTtfSXN2)

PROGRAM ZA SPAVAČE

22:00-23:00 Poseban Book Club

23:00-00:00 Lov na knjige

00:00-... slobodne aktivnosti

08:00-08:30 – knjiški fitness

MALA BOGOVIĆEVA, ZAGREB

Noć knjige pod svijećama

18:00-20:00 Izložba raznih izdanja Malog princa

CITY CENTAR WEST, ZAGREB

18:00-19:00 Disney/PJ masks radionica (prijava na: https://goo.gl/forms/5HULuwCz4AkNtjEI2)

ARENA CENTAR, ZAGREB

18:00-21:00 Druženje sa Super Wings maskotama

TOWER CENTAR, RIJEKA

18:00-19:00 Disney čitaonica (prijava na: https://goo.gl/forms/gOztABA1SZlXhSe13)

HOĆU KNJIGU, VARAŽDIN

Noć knjige pod svijećama

18:00-20:00 Večer čitanja Harryja Pottera

JOKER CENTAR, SPLIT

18:00-21:00 Večer čitanja Harryja Pottera

Tekst: press

Foto: Profimedia