Počevši od ponedjeljka 17. 2. 2020. Zagrebačko psihološko društvo će na svojim društvenim mrežama svaki dan predstaviti po jednu zabludu  te znanstvene spoznaje u tom području. Ujedno, pozivaju sve građane i građanke da im se pridruže praćenjem i dijeljenjem članaka na Facebook i Instagram stranicama Društva. Akcija će trajati do subote 22. 2. 2020.

Cilj akcije je povratak znanosti i spoznaja iz psihologije kao struke u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja. Iz tog razloga članice i članovi društva pišu tekstove o izabranim temama te prilažu istraživanja i podatke, kao i dodatnu literaturu za zainteresirane čitatelje. Bavit će se temama koje su zaokupile javnost i u čijoj je javnoj raspravi nedostajalo stručnosti i znanstvenog utemeljenja poput: važnosti zelenila u gradskom okruženju, posljedica fizičkog kažnjavanje ne djecu, utjecaja uvjeta u kojima rade na rad učitelja i socijalnih radnika, značaja oba roditelja za razvoj djeteta, tretmana izbjeglica i azilanata te ideje da smo sami kovači vlastite sreće.

Ova akcija samo je jedna od aktivnosti Zagrebačkog psihološkog društva koje smatra da je odgovornost svakog stručnjaka pa time i psihologa, osigurati kvalitetu javnog diskursa i time ukazati na  korištenje netočnih informacija, mitova, ideologije i zabluda kao argumenata za donošenje odluka važnih za naše društvo i zajednicu.

Zagrebačko psihološko društvo nastalo je 2017. godine i okuplja psihologinje i psihologe koji žive i rade na području Zagreba i Zagrebačke županije. Društvo je nastalo iz želje stručnjaka za iznošenjem znanja i činjenica kojima raspolaže struka u javnost te želje za reagiranjem na društvena zbivanja iz pozicije struke, uz stručnu i kolegijalnu podršku. Kao cilj udruge ističu promicanje humanističkih načela - prvenstveno poštivanje osobnog dostojanstva svih ljudi, slobodu izbora vlastitog ponašanja i puni razvoj ljudske osobnosti.

Pratite objave na Facebook i Instagram stranicama Zagrebačkog psihološkog društva jer ovog tjedna  #citamopsihologe.

Tekst i foto: press