Adopta, udruga za potporu posvajanju, organizira treću po redu konferenciju o posvojenju. Ove godine, konferencija će se održati u sklopu veće manifestacije pod nazivom Tjedan posvojenja, čiji je cilj, tijekom tjedan dana, od 17. do 23. studenoga, kroz različite aktivnosti na nekoliko lokacija u Zagrebu, upoznati javnost s kompleksnošću tematike posvojenja te unaprijediti politiku i praksu posvojenja u Hrvatskoj. Tjedan posvojenja nudi priliku svima koje zanima ova tema - posvojiteljima, posvojenicima, užim i širim obiteljima, susjedima, prijateljima, kolegama na poslu, stručnjacima, donosiocima odluka i zajednici u kojoj žive - da nešto nauče o posvajanju djeteta i o procesu prilagodbe, stvaranju privrženosti, identitetu i kako ga graditi te mnogim drugim važnim pitanjima.

Konferencija će i ove godine nositi naziv “Dijete u središtu posvojenja”, a namijenjena je zaposlenicima centara za socijalnu skrb, dječjih domova, nadležnih ministarstava, vrtića i škola, akademskoj zajednici te ostalim stručnjacima koji se bave posvojenjem i/ili rade s posvojiteljskim obiteljima. Konferencija, koja će se održati u petak 21. studenog u hotelu Panorama Zagreb, će tako poslužiti kao prilika za razmjenu znanja i iskustava stručnjaka te im pružiti bolje upoznavanje s problematikom posvojenja i novim saznanjima iz navedenog područja. Posebni gosti bit će predstavnici britanske udruge za potporu posvajanju AdoptionUK, koji će govoriti o teorijskim i praktičnim primjerima pristupa posvojenju u Velikoj Britaniji.

Da je edukacija javnosti o svim izazovima i problemima posvojiteljskih obitelji nužna, a uloga društva i javnog sektora u stvaranju pozitivnoga, ugodnoga i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvajanjem od velikog značaja, shvatili su prošle godine i stručnjaci iz Adopte. Naime, Tjedan posvojenja odgovor je na rezultate istraživanja koje je prošle godine provela udruga Adopta među posvojiteljskim obiteljima. Istraživanje je pokazalo kako se posvojitelji susreću s brojnim preprekama, uključujući sporu birokraciju, nedovoljno poznavanje zakonskih prava, ali i nerazumijevanje okoline u kojoj žive. Čak 35% ispitanika tad je izjavilo kako ne zna kome se obratiti za pomoć, a informacije su uglavnom tražili na raznim forumima i čitajući knjige.

Prošlogodišnje istraživanje potvrdilo je naše teze da je potencijalnim posvojiteljima potrebna pomoć prije, za vrijeme i poslije cijelog procesa posvajanja. Roditelji su u odgovorima istaknuli želju za održavanjem radionica, edukacija i grupa podrške, u čemu smo prepoznali potencijal za širenje naše konferencije na događaj koji će trajati punih tjedan dana. Ponosni smo na pripremljeni program i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, kako bi zajedničkim snagama prebrodili sve poteškoće i učinili nečije djetinjstvo sretnijim“ poručila je predsjednica udruge Adopte Diana Topčić Rosenberg.

Uz konferenciju, središnji događaj Tjedna posvojenja su ADOPTINE PričaonicE, koje su namijenjene posvojiteljskoj zajednici – posvojiteljima i posvojenicima, potencijalnim posvojiteljima, njihovoj užoj i široj okolini, a održat će se u subotu 22. studenoga, također u hotelu Panorama Zagreb. Radi se o nizu predavanja i radionica koje će se baviti pravnim, privatnim, odgojnim, emocionalnim, kognitivnim i društvenim aspektima posvojenja, uz jedinstvenu priliku da se čuje predavanje i razgovara s Pippom Donovan, renomiranom stručnjakinjom britanske organizacije AdoptionUK. Pričaonice će ujedno pružiti priliku za druženje i razmjenjivanje iskustAva te zajedničko učenje, dok će posjetitelji imati priliku sami postaviti pitanja stručnjacima.

No, nisu samo roditelji ti koji se susreću s nerazumijevanjem okoline i predrasudama. Posvojena djeca sklonija su emocionalnim poteškoćama i problemima u učenju i ponašanju, a uz to često trpe uvrede i podcjenjivanje svojih vršnjaka. Upravo zbog toga, udruga Adopta je u Tjednu posvojenja predvidjela i nekoliko aktivnosti za djecu i roditelje, kao što su projekcije filmova o posvojenju, promocija novih izdanja Adoptinih slikovnica i diskusije u školama i knjižnicama.

Tjedan posvojenja održat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, u periodu od 17. do 23. studenog. Detaljni raspored održavanja radionica možete pronaći na stranicama udruge Adopta.