Tinejdžeri u fokusu: prve ljubavi, mladenački bunt i rivalstvo u programu Teen Dox

Međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox ove godine slavi svoje 15. jubilarno izdanje.

U kino Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu od 24. veljače do 3. ožujka prikazat će se više od 100 iznimnih dokumentaraca iz cijelog svijeta. Okosnicu programa, između ostalog, čini i program Teen Dox koji donosi pet filmova različite tematike s fokusom na tinejdžere: od natjecateljskih izazova, prvih ljubavi i propitkivanja pojma slobode do bratskog (ne)slaganja i nesvakidašnjeg načina odrastanja jedne buntovne palestinske tinejdžerice.

Nanfu Wang, nezavisna redateljica iz Kine koja živi i stvara u New Yorku i čiji se nagrađivani dugometražni prvijenac Vrabac huligan prije dvije godine natjecao u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDox-a, ovoga puta predstavlja se filmom Ja sam druga ti (I Am Another You). Na proputovanju Amerikom redateljica prati mladog, karizmatičnog Dylana koji je udobnost vlastitog doma i obiteljsku ljubav zamijenio za život na ulici. Fascinirana njegovim izborom kojim prkosi društvenim normama i potaknuta vlastitim slobodarskim mislima, Nanfu istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen filmom Nas dvoje (The Two of Us) govori o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu takve veze. Premda Skjold i Isabel više nisu zaljubljeni, zauvijek će biti jedan drugome prva ljubav. Dok pokušavaju shvatiti što su kao par, a što kao pojedinci razvijaju snažno prijateljstvo u kojem će uvijek postojati nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kad je njihova ljubav bila na vrhuncu.

Redateljski dvojac Cristina Costantini i Darren Foster filmom Sajam znanosti (Science Fair) propitkuju izazove pred kojima se nalazi devet srednjoškolaca s različitih strana svijeta na Međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Ovaj višestruko nagrađivani dokumentarac uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva, ali i u zabavan svijet tinejdžerskih hormona, koji je čini se uvijek isti ma gdje se oni nalazili.

Upečatljiv ženski lik buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku donosi kanadska redateljica Christy Garland u filmu Što Walaa želi (What Walaa Wants). Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali - uz Pojas Gaze i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, nosi uniformu, izbjegava brak i zarađuje za život. Unatoč upozorenjima da “žene ne bi trebale biti u vojsci” i da na taj način sramoti obitelj, ona se prijavljuje - i prolazi selekciju.

Mladi redatelj Benjamin Mullinkosson predstavlja nam priču o Peteru i Matthewu, dva crvenokosa brata i njihovom odrastanju unutar američke obiteljske svakodnevice. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew ima iracionalan i ekstreman strah od pasa, a Peter je opsjednut TV emisijom Survivor. Film Ma daj, ne budi p(ip)! (Don't Be a Dick About It) dokumentira simpatičnu braću u konstantnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove i premda prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se, ako ne i više, izruguju.

TRAILERI

Ja sam druga ti: https://www.youtube.com/watch?v=L40K3CrncaE&t=3s

Nas dvoje: https://www.youtube.com/watch?v=Ca9aavOPnrA

Sajam znanosti: https://www.youtube.com/watch?v=AJdYLAc-gzM

Što Walaa želi: https://vimeo.com/289289251

Ma daj ne budi p(ip)!: https://www.youtube.com/watch?v=4rJfT46obTg

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako tinejdžeri podnose razvod roditelja?

Odgovor na ovo pitanje bi ukratko bio: teže…

Kad djetetu dati prvi mobitel?

Prirodno je biti zabrinut jednom kad vaše dijete…

Anksioznost i depresivnost – znate li pomoći djetetu?

Rijetko koji roditelj zna kako pravilno reagirati ako…

Cinestar i Mastercard vode vas na najglamurozniji događaj sezone

Osvojite put na filmski festival u Cannes i…

Pročitajte i:

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od…

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…

Dan crvenih haljina podsjeća nas na važan zdravstveni problem

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, pod…