Tajna veza malih utvi i Spačeka

Zagrebačke utve imaju pomladak. Idućih će ih dana obići sudionici Svjetskog susreta Spačeka, automobila čiji nadimak znači „ružno pače“

Dva para utvi dobila su pomladak. Iz svakog gnijezda proviruje nekoliko paperjastih glavica. Puno ime njihove vrste je bjelolica utva zviždara. Te utve u prirodi nastanjuju Afriku i Južnu Ameriku. Tamo žive uz jezera s bogatom vegetacijom što im pruža obilje hrane. Jedan par utvi u Zagreb je stigao iz Züricha, a drugi iz Chestera. Nova adresa na kojoj žive već nekoliko godina, raspirila im je strasti. Gnijezde se svake godine. Ovogodišnji mališani polako se izgegavaju iz gnijezda.

Kumstvo malim utvama prihvatio je Citroën klub Croatia. Naime, 30. srpnja u Samoboru počinje Svjetski susret Spačeka. To se na svijetu najveće okupljanje vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, poznatijeg pod nadimkom Spaček, prvi put održava u Hrvatskoj.

Događaj se organizira od 1975. godine, ove godine 23. put

U Samoboru se očekuje 3.000 vozila i 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja. Sudionici stižu iz svih dijelova svijeta. Neke od najudaljenijih zemalja su Obala Bjelokosti i Australija. Sudionici okupljanja u nastavku tjedna imaju slobodan ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba. Naime, Spaček znači "ružno pače". Odatle poveznica sa zagrebačkim utvama, pticama koje sliče patkama.

Male se utve razlikuju od mladunčadi pataka, gusaka i labudova po paperju. Ono je jako uzorkovano karakterističnom svijetlom trakom koja se proteže od područja ispod očiju oko glave sve do potiljka. Parovi utvi jako su povezani. Mnogo vremena provode zajedno timareći se. Kada su utve razdvojene, glasno se dozivaju sve dok se ponovno ne spoje. Kao i sve vrste utvi, i bjelolice utve zviždare pri glasanju zvuče poput zviždaljki.

Tekst i foto: ZOO vrt grada Zagreba

Preporučujemo

Pročitajte i:

Postanite član/ pretplatnik National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam bambusom obložen spremnik za piće s…

IKEA već punih pet godina u Hrvatskoj!

Donosimo popis najprodavanijih proizvoda u trgovačkom lancu IKEA tijekom proteklih pet godina. Jeste li i…

Nastavlja se druženje uz crtiće i filmove na platou Mamutice!

Nastavlja se druženje na platou Mamutice u Zagrebu, uz crtiće i zabavno edukativne filmove za…

Dođite na ogledne satove i upišite novu sezonu ART radionica za male i velike!

Pod vodstvom Melite Omeragić, kiparice i waldorfske pedagoginje i Petre Popović, magistre edukacije likovne kulture…