Ove godine Hrvatska udruga doula obilježava Svjetski tjedan doula s temom "Doule pomažu da se dogodi"(Doulas help make it happen), ali što to točno znači? Kako doule mogu pomoći majci koja rađa? I što točno da se dogodi?

Ono što bi se trebalo dogoditi svakoj majci na porođaju jest da joj to bude pozitivno iskustvo. Da će o tom iskustvu pričati rado i s osmijehom na licu. Doule pomažu da imate pozitivno iskustvo rađanja. Doule se trude da vam prenesu pozitivan pogled na rađanje i majčinstvo, trude se da se osjećate sigurno i bez straha. Doule uvijek vraćaju komunikaciju svih sudionika u porodu prema tom cilju. Bez obzira na vaše preferencije ili medicinsko stanje, doula će uvijek porod držati u pozitivnoj atmosferi.

svjetski-tjedan-doula-onih-koje-nam-pomazu-da-imamo-lijepo-iskustvo-poroda

Doule vas podržavaju  u svim vašim odlukama. Zadatak doule u trudnoći je da vas informira o svim praksama, postupcima i mogućnostima te da vas onda podrži u vašim izborima. Doule će vas potaknuti da razmislite o više različitih opcija koje ćete možda susresti čak i ako ih niste planirali i pomoći će vam da se ugodnije osjećate u nepredviđenim situacijama.

svjetski-tjedan-doula-onih-koje-nam-pomazu-da-imamo-lijepo-iskustvo-poroda

Doule će pomoći da vaš porod bude manje rizičan. Veliko istraživanje u južnoj Americi dokazalo je da educirane nemedicinske osobe koje kontinuirano prate rodilje u porodu (da, to su doule) smanjuju rizik od carskog reza za preko 40%, da smanjuju potrebu za lijekovima protiv bolova i smanjuju učestalost postporođajne depresije.

Doule će vam pomoći da se lakše nosite s kontrakcijama. Koristit će različite nefarmakološke i nemedicinske tehnike olakšavanja bolova i brinut će se o tome da slušate svoje tijelo i krećete se u ritmu koji vama odgovara. Doule će vam pomoći oko svih sitnica kojih se u porodu majka i partner neće sjetiti. Fotografirat će bitne i zanimljive trenutke, nudit će vam piti i jesti, pustit će vašu omiljenu pjesmu, zavezati vam kosu koja ako vam smeta, obući čarape ako primijeti da su vam stopala hladna...

svjetski-tjedan-doula-onih-koje-nam-pomazu-da-imamo-lijepo-iskustvo-poroda

Sve to i više ove godine moći ćete čuti na tradicionalnim Upoznaj svoju lokalnu doulu druženjima, ovaj put ne samo u Zagrebu. Doule Istrijanke i Goranke će vas ugostiti dva puta u Puli, u Poreču i Rovinju, u Rijeci i u Delnicama. U Zagrebu prije druženja Upoznaj svoju lokalnu doulu održat će se i besplatna radionica za trudnice Ljudska prava u porodu gdje će vas dočekati mnoštvo zagrebačkih doula koje ćete moći odmah ispitati o njihovim iskustvima u rodilištima, o angažmanima i svemu ostalom što vas zanima.

svjetski-tjedan-doula-onih-koje-nam-pomazu-da-imamo-lijepo-iskustvo-poroda

Tekst: Hrvatska udruga doula

Foto: press, Profimedia