Svjetski dan kazališta za mlade i Svjetski dan lutkarstva

Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar Assitej ove će godine zajedno proslaviti Svjetski dan kazališta za djecu i mlade (20.3.) i Svjetski dan lutkarstva (21.3.).

U mnogim gradovima diljem Hrvatske igrat će se predstave za djecu uz koje će se čitati poruke ASSITEJ-a i UNIMA- e. Autorica ovogodišnje poruke je Nancy Lohman Staub, potpredsjednica Unime i jedna od urednica svjetske enciklopedije lutkarstva, dok je hrvatsku poruku sastavio Himzo Nuhanović, ugledni producent, dramaturg i redatelj, dobitnik niza priznanja na području kazališta.

Svjetski dan lutkarstva u Hrvatskoj se obilježava od 2004. kada je za "centar lutkarstva" odabran Zadar, nakon čega se nižu: 2005. Vinkovci, 2006. Šibenik, 2007.Osijek, 2008.Vukovar, 2009.Rijeka i 2010 Virovitica 2011. Osijek, 2012.Split, 2013. Šibenik, 2014. Zadar, 2015. Vinkovci, 2016. Karlovac, dok će ove godine domaćin biti Zagreb.

Valja napomenuti i ono čime se svi lutkari svijeta ponose: UNIMA (međunarodna udruga lutkara) najstarija je međunarodna kazališna organizacija. Osnovana je 1929. godine te ove godine obilježava svoju 88. obljetnicu.Hrvatski centar UNIMA osnovan je 1992. Godine.

Iz ovogodišnjih poruka izdvajamo:

"Godine 1929. nekoliko zaljubljenika u lutkarstvo iz samo sedam zemalja osnovalo je udrugu l'Union Internationale de la Marionnette (UNIMA) s ciljem promicanja i razvoja lutkarske umjetnosti. Danas, zahvaljujući internetu, možemo u trenutku povezati tisuće istomišljenika iz cijelog svijeta bez obzira na nacionalne granice, političke i vjerske razlike. Na internetu su 24 sata dnevno dostupni snimljeni programi, predstave, konferencije, tečajevi i radionice, a neki se čak emitiraju uživo. (…). Rast popularnosti o kakvom nismo ni sanjali nudi nebrojene mogućnosti formiranja međunarodnih saveza koji će zajednički raditi na ostvarenju našeg cilja: uzajamnog razumijevanja putem lutkarstva. Lutkarstvo se razvilo gotovo u svakom kutku svijeta. Zahvaljujući stotinama sati dokumentacije na internetu, dostupne su brojne tradicionalne forme. UNESCO je njih dvanaest priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. (…) Tradicionalno lutkarstvo možemo iskoristiti kako bismo otkrili zajedničku ljudskost koja leži ispod naših kulturnih razlika.", piše Nancy Lohman Staub.

"Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti koju često definiraju ovako: "Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija". Ovakva definicija je sigurno točna, ali praksa pokazuje da je u visokim postocima, ipak dječja, dobna, dok ostale – "velike", "prave" (prema teoretičarima) lutkarske predstave događaju se rijetko, u produkcijama "dobrostojećih" lutkarskih kazališta, barem kod nas u Hrvatskoj. Sve izložbe kazališnih lutaka na festivalima i izvan njih pokazuju vrhunske, majstorski izrađene lutke istaknutih autora, ali rijetko su naznačeni oni koji su tim lutkama udahnuli život. A to čine glumci. Glumci - lutkari. Osobno, u ovoj časti koja mi je ukazana da iznesem svoja razmišljanja o lutkarskoj umjetnosti, obraćam se glumcima lutkarima, vjernim, skromnim, tajnovitim zanesenjacima, skrivenim iza paravana ili maske, čarobnjacima koji daju lutki život, ekspresivnost, etiku i katarzu. Glumci - lutkari", piše Himzo Nuhanović.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pola stoljeća PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka

Jubilarno izdanje PIF-a održava se od 16. do…

Besplatno doznajte koji je to najljepši posao na svijetu

Što se događa iza kazališnih kulisa? Tko je…

Već 150. izvedba Priče o zvuku

Predstava 'Priča o zvuku', namijenjena najmlađoj publici, onoj…

Imate li talentiranog glumca u kući?

Ako ste primijetili da vaše dijete jako voli…

Pročitajte i:

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas. Dočekajte svoju bebu spremni!

Prijave na besplatnu edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva

Iskoristite sjajnu priliku da postanete voditeljica trudničkih tečajeva u svojoj lokalnoj zajednici kroz vrlo korisnu…

Ljeto u Cesarcu uz kreativne radionice za djecu

Zadnji dan školske godine dobar je trenutak za biranje raznih kreativnih radionica za djecu koja…

Sajmić igračaka u Vestigiumu

Želite li se riješiti viška igračaka ili ih zamijeniti za neke druge, evo sjajne prilike