Svjetski dan kazališta 27.3.

Evo i našeg malo doprinosa kazališnoj umjetnosti, svima koji se njome bave i obogaćuju naše živote! Hvala vam na tome!

Svake godine se 27. ožujka obilježava Svjetski dan kazališta, akcija koju je pokrenuo ITI – Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Poruku koja će se ove godine čitati u kazalištima širom svijeta napisao je poljski redatelj Krzysztof Warlikowski, a u hrvatskim će kazalištima biti pročitana i poruka Matka Raguža, glumca, redatelja i kazališnog producenta.

Hrvatska poruka: Matko Raguž

‘Dragi kolege i stvaraoci, prijatelji kazališta, kaže se da je cijeli svijet pozornica. Nikada u povijesti svijet nije bio manji, niti pozornica veća. Rekao bih i da buka nikada nije bila veća, a tišina rjeđa. Danas nam je potrebna tišina da mirno razmislimo tko smo, gdje smo i koja nam je svrha.

Zapitajmo se danas (i ne samo danas) o sebi, svom pozivu, svom utjecaju, svojim ostvarenim i neostvarenim snovima. Zapitajmo se što još učiniti da bi onima pokraj, oko i ispred nas bilo bolje, jer samo će tako i nama biti bolje.

Mi koji smo privilegirani suočiti ljude s njima samima, potaknuti ih na razmišljanje, zabaviti ih i nasmijati, rasplakati ih i oplemeniti, mi koji u svoje i njihovo ime imamo i pravo i zadaću postavljati pitanja onima koji imaju moć odluka, zapitajmo se kako ovo vrijeme učiniti podnošljivijim i svijet boljim u ovom okruženju buke (i halabuke) novih medija i društvenih mreža koje su postale lokalno-globalna pozornica.

Kazalište je jedno od posvećenih mjesta ove civilizacije, rijetko mjesto gdje nam pada duhovna "mȁna s neba" i ako imamo sreće, ponekad ćemo iz njega izaći za poneku spoznaju duhovno bogatiji. Teatar je potreban kao utočište pred "nedaćama svijeta", mjesto spoznaje, mjesto susreta ljudskih bića, mjesto katarze.

Postoje trenuci iz raznih kazališnih predstava koji će u meni živjeti zauvijek i koje nizašto ne bih mijenjao. Jer oni su mijenjali mene i bez njih danas ne bih bio to što jesam. I zato, dragi kolege glumci, redatelji, pisci i svi ostali, želim da se dogodi što više trenutaka u našim predstavama koji će značiti i živjeti kao što neki već možda davni trenuci žive u našim sjećanjima.

I ne budimo sami sebi svrhom! Zapitajmo se zbog koga smo tu. I cijenimo svakoga tko nas je poželio gledati, jer bi bez njega naša umjetnost bila suvišna i nepotrebna.

Dragi ljubitelji kazališta, hvala vam za svaki dolazak na koju bilo predstavu, za svaki smijeh, za svaku suzu u tišini i mraku gledališta, za svaki aplauz, jer bez vas naša bi umjetnost izgubila smisao.

Sretan vam Svjetski dan kazališta!

I neka tako bude svaki dan.’

Međunarodnu poruku pročitajte na www.hciti.hr

Tekst: preuzeto sa http://www.culturenet.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Vikend u Trešnji za najmlađe

Dvije predstave i dva puta po dvije besplatne…

CIRKUS! CIRKUS! - platforma za umjetničko djelovanje djece i mladih

„Cirkus! Cirkus!“ moto je ovogodišnje manifestacije „Priprema, pozor……

Svjetski dan kazališta za mlade i Svjetski dan lutkarstva

Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar Assitej ove…

Besplatno doznajte koji je to najljepši posao na svijetu

Što se događa iza kazališnih kulisa? Tko je…

Pročitajte i:

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…

Djeca s nestrpljenjem očekuju 26. Hrvatski dječji festival

Polako vas već pripremamo za ovogodišnji Hrvatski dječji festival u sklopu kojeg će se održati…

Uloga roditelja u djetetovom učenju

„Uloga roditelja u djetetovu učenju“ - predavanje namijenjeno roditeljima učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola

S obzirom na to da su školske obaveze jedan od prvih razvojnih zadataka kojima djeca…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…