O važnosti zaštite divljih vrsta biljaka i životinja u 11:30 ispred Tropske kuće će govoriti: Irina Zupan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Ana Štrbenac, voditeljica stručne službe iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Poseban će naglasak biti stavljen na nezakonitu trgovinu kućnim ljubimcima te trgovinu predmetima koji su izrađeni od ugroženih biljaka i životinja, a čijom se prodajom na ilegalnom tržištu godišnje zaradi više od 150 milijardi kuna.

Kako bi se građanima približila važnost zaštite ugroženih vrsta, edukativni program u Vrtu koji se naziva i Divljim srcem grada, trajat će od 11 do 16 sati.

Svi će zainteresirani u Tropskoj kući moći dodirnuti manje neotrovne egzotične zmije. Onima hrabrijima timaritelji će svakih sat vremena predstavljati velike zmije među kojima su šarena boa i kraljevski piton.

svjetski-dan-divljih-vrsta-u-zagrebackom-zoo-vrtu

Kako bi i najmlađi posjetitelji doznali zašto se sve trguje divljim vrstama životinja, osmišljen je CITES CSI laboratorij. U tom će laboratoriju djeca pomoću digitalne lupe i drugih pomagala moći otkriti jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta. U nastambi lavova mogu posjetiti „suvenirnicu zabranjenih vrsta“, a za kreativce su pripremljene likovne radionice.

Svjetski dan divljih vrsta u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava trećiput. Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Danas CITES ima više od 180 država potpisnica koje se obvezuju na zapljenu i oduzimanje životinja i biljaka kojima se nelegalno trguje, te prekršajno ili kazneno gonjenje onih koji to čine.

Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta od kojih je 3 posto pred izumiranjem upravo zbog ilegalne trgovine.

svjetski-dan-divljih-vrsta-u-zagrebackom-zoo-vrtu

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba