“Svi u kino, kino za sve”

"Svi u kino, kino za sve!, krilatica je ovogodišnjeg, 7. izdanja Festivala o pravima djece koji je danas otvoren u Kinu Tuškanac uz filmove, dobro raspoložene domaćine, i oduševljenje dvjestotinjak djece koja su velikim pljeskom otvorila Festival. Voditeljsku palicu na svečanom otvaranju preuzeo je glumac Robert Kurbaša a društvo su mu pravile glumica Darija Lorenci Flatz i likovna i glazbena umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya, sve redom domaćini ovogodišnjeg Festivala

Svečanost otvaranja započela je ulomkom iz predstave Život kroz dramatizaciju koju su izvele učenice zagrebačkih gimnazija - Dijana Bosnić, Dorotea Višak i Kristina Višak, a nastavljena je nagrađivanim kratkometražnim filmom Uklonjena i animiranim filmom Priča o Jacku i Ruby i njihovim pravima.

Goste svečanog otvaranja pozdravile su umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Veći no ikad, Festival se ove godine održava u 18 gradova: u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, a u suradnji s Kino mrežom i u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu. Tako će ove godine filmove svojih vršnjaka vidjeti više od 7000 djece na matinejama za osnovne i srednje škole. Na festivalskom meniju ove godine je ponuđeno 35 filmova koji su, kao i cjelokupan sadržaj prvog i jedinog inkluzivnog festivala u Hrvatskoj - prilagođeni svima! Posebnost Festivala je da su sve projekcije prilagođene za djecu i odrasle s oštećenjem sluha i vida.

lopta 1

Poruka ovogodišnjeg Festivala je zajedničko provođenje vremena djece i roditelja, odnosno njihovih skrbnika i najbližih odraslih. Odlazak u kino sjajna je prilika za druženje s obitelji i kasniji razgovor o filmu. Stoga su organizatori pripremili besplatne projekcije obiteljskih filmova u kinu Europa. Ovaj program počinje u petak 9. listopada projekcijom Disneyjevog blockbustera Čudesan tim iz McFarlanda, nastavlja se u subotu 10. listopada prikazivanjem norveške avanture Operacija Arktik i završava u nedjelju 11. listopada Disneyjevom komedijom Šašavi dan obitelji Cooper. Sve projekcije počinju u 17 sati.

I ove godine Festival slavi i promiče dječje audiovizualno stvaralaštvo, participaciju i dijalog s mladima, rad i vježbu kroz radionice koji odgovaraju na suvremene potrebe djece i roditelja te vrijednosti koje su na margini društvene pažnje, poručila je prilikom otvaranja Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece.

Festival zajednički organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

lopta 2

Tekst i foto: Festival o pravima djece

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

8. festival bibliobusa - pravih riznica književnosti na kotačima

Rani dani lipnja donose veliko veselje - centar…

Pročitajte i:

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgoj djece. Prve…

Trebate li učiti sa svojom djecom?

Roditelji učenica od prvog do četvrtog razreda, ne propustite besplatno predavanje koje vam pomaže da…

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…