Svečanost otvaranja započela je ulomkom iz predstave Život kroz dramatizaciju koju su izvele učenice zagrebačkih gimnazija – Dijana Bosnić, Dorotea Višak i Kristina Višak, a nastavljena je nagrađivanim kratkometražnim filmom Uklonjena i animiranim filmom Priča o Jacku i Ruby i njihovim pravima.

Goste svečanog otvaranja pozdravile su umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Veći no ikad, Festival se ove godine održava u 18 gradova: u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, a u suradnji s Kino mrežom i u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu. Tako će ove godine filmove svojih vršnjaka vidjeti više od 7000 djece na matinejama za osnovne i srednje škole. Na festivalskom meniju ove godine je ponuđeno 35 filmova koji su, kao i cjelokupan sadržaj prvog i jedinog inkluzivnog festivala u Hrvatskoj – prilagođeni svima! Posebnost Festivala je da su sve projekcije prilagođene za djecu i odrasle s oštećenjem sluha i vida.

svi-u-kino-kino-za-sve

Poruka ovogodišnjeg Festivala je zajedničko provođenje vremena djece i roditelja, odnosno njihovih skrbnika i najbližih odraslih. Odlazak u kino sjajna je prilika za druženje s obitelji i kasniji razgovor o filmu. Stoga su organizatori pripremili besplatne projekcije obiteljskih filmova u kinu Europa. Ovaj program počinje u petak 9. listopada projekcijom Disneyjevog blockbustera Čudesan tim iz McFarlanda, nastavlja se u subotu10. listopada prikazivanjem norveške avanture Operacija Arktik i završava u nedjelju11. listopada Disneyjevom komedijom Šašavi dan obitelji Cooper. Sve projekcije počinju u 17 sati.

I ove godine Festival slavi i promiče dječje audiovizualno stvaralaštvo, participaciju i dijalog s mladima, rad i vježbu kroz radionice koji odgovaraju na suvremene potrebe djece i roditelja te vrijednosti koje su na margini društvene pažnje, poručila je prilikom otvaranja Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece.

Festival zajednički organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

svi-u-kino-kino-za-sve

Tekst i foto: Festival o pravima djece