Svečana 50. izvedba predstave za najmlađe ‘Iš`o Viljo u dućan’

Lutkarska predstava Iš'o Viljo u dućan igrat će 18. prosinca u 18 sati svoju 50. izvedbu u kazalištu Mala scena (Zagreb, Medveščak 2). Predstava je gostovala na raznim festivalima u Hrvatskoj (PIF, Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, FEN Opatija itd.) i 3 je godine za redom dio projekta Ministarstva kulture "Ruksak (pun) kulture". Čestitamo na jubilarnoj 50. izvedbi!

Viljo, mali junak ove predstave, dražestan je psić s kojim se svako dijete lako može identificirati. Priča tematizira za nas više nego običnu svakodnevnicu koja je međutim, samim tim što se sve događa po prvi put, malim ljudima ravna fantastici: kako potpuno sam obaviti neki zadatak, kako sretno stići na drugu stranu ulice, kako savladati malu putanju oko kuće i pritom se ne izgubiti, a možda usput nekome i pomoći.

Cilj predstave je postići maksimalnu komunikaciju s djecom, poticati slobodan dijalog, zajedničko izražavanje zvukovima i ritmiziranim brojalicama. Predstava je poticajna i nježna – primjerena ovoj osjetljivoj dobi, njeguje samopouzdanje, tople emocionalne odnose, tišinu i pažnju prema prividno beznačajnim pojedinostima.

ZA UZRAST: od 2 do 6 godina

TRAJANJE: 30 min

 

Igra: Morana Dolenc

Likovno oblikovanje: Kruna Tarle

Izrada scenografije: Kruna Tarle, Morana Dolenc, Miljenko Sekulić, Drago Dolenc, Marinko Radočaj, Marina Ćurković

Design: Ana Prlić, Domagoj Dragaš

Svjetlo: Branko Pek, Marko Crnčević


Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT
nastala je 2012. godine iz potrebe i želje za ciljanim radom na promociji lutkarske umjetnosti, a njezina osnivačica je Morana Dolenc. Ideja o osnivanju LOFT-a je proizašla iz kroničnog nedostatka lutkarstva na hrvatskoj kazališnoj sceni, čiji je razlog opća nezainteresiranost, omalovažavanje i nepoznavanja lutkarstva kao medija. Smatramo da edukacijom, osvješćivanjem i prisutnošću na kazališnoj sceni, možemo zadržati djecu u lutkarskom kazalištu, ali i privući odraslu publiku da otkrije sve čari ove umjetnosti.

LOFT svojim projektima želi pokazati kako je lutkarska umjetnost pravo mjesto za spoj i susret raznih drugih umjetnosti poput likovne, glazbene, plesne itd.

KRUNA TARLE-art je umjetnička organizacija koju je oformila Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije. U okviru UO umjetnica nastavlja svoj dugogodišnji rad koji je provodila u okviru Zagrebačkog kazališta mladih utemeljivši Lutkarski studio ZKL-a, eksperimentalni ansambl Fasade, te projekt Panaceja,usmjeren na art-terapiju. U okviru Zagrebačkog kazališta lutaka oformila Atelier ZKM-a. Autorica je brojnih predstava za djecu i odrasle, afirmiranih na svjetskim festivalima, raznovrsnih radionica, multimedijskih projekata, izložbi. Prevela tri teatrološke knjige, vodi/la kolegije iz lutkarstva na ADU, TTF-u i ERF-u u Zagrebu. Surađivala s brojnim međunarodnim umjetnicima.

Tekst i foto: press

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Premijera predstave Robinson Crusoe ili o usamljenosti

Zagrebačka premijera ove monodrame održava se u četvrtak…

U svijetu lutaka, glumaca i priča za djecu

Ovaj smo put odlučili jednu dječju predstavu posebno…

Nagrađeni na 20-om Assiteju nedavno održanom u Čakovcu

Kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca dodijeljeno je čak…

Muka malog vuka iz slikovnice prešla u kazalište!

Nova predstava za djecu od 3 do 10…

Pročitajte i:

Imate li hrabrosti ne svidjeti se drugima?

Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji kad ne biste stalno mislili o tome što…

Zagifest najavljuje svoje drugo izdanje!

Vrijeme je za novu dječju glazbenu avanturu! U Zagreb se vraća festival koji je u…

Dankinja Iben Dissing Sandahl predstavila novu knjigu za roditelje i prenijela važne poruke roditeljima

Koliko je danski način odgoja primjenjiv za Hrvate, na čemu bismo najviše trebali raditi kao…

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…