Svečana 50. izvedba predstave za najmlađe ‘Iš`o Viljo u dućan’

Lutkarska predstava Iš'o Viljo u dućan igrat će 18. prosinca u 18 sati svoju 50. izvedbu u kazalištu Mala scena (Zagreb, Medveščak 2). Predstava je gostovala na raznim festivalima u Hrvatskoj (PIF, Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, FEN Opatija itd.) i 3 je godine za redom dio projekta Ministarstva kulture "Ruksak (pun) kulture". Čestitamo na jubilarnoj 50. izvedbi!

Viljo, mali junak ove predstave, dražestan je psić s kojim se svako dijete lako može identificirati. Priča tematizira za nas više nego običnu svakodnevnicu koja je međutim, samim tim što se sve događa po prvi put, malim ljudima ravna fantastici: kako potpuno sam obaviti neki zadatak, kako sretno stići na drugu stranu ulice, kako savladati malu putanju oko kuće i pritom se ne izgubiti, a možda usput nekome i pomoći.

Cilj predstave je postići maksimalnu komunikaciju s djecom, poticati slobodan dijalog, zajedničko izražavanje zvukovima i ritmiziranim brojalicama. Predstava je poticajna i nježna – primjerena ovoj osjetljivoj dobi, njeguje samopouzdanje, tople emocionalne odnose, tišinu i pažnju prema prividno beznačajnim pojedinostima.

ZA UZRAST: od 2 do 6 godina

TRAJANJE: 30 min

 

Igra: Morana Dolenc

Likovno oblikovanje: Kruna Tarle

Izrada scenografije: Kruna Tarle, Morana Dolenc, Miljenko Sekulić, Drago Dolenc, Marinko Radočaj, Marina Ćurković

Design: Ana Prlić, Domagoj Dragaš

Svjetlo: Branko Pek, Marko Crnčević


Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT
nastala je 2012. godine iz potrebe i želje za ciljanim radom na promociji lutkarske umjetnosti, a njezina osnivačica je Morana Dolenc. Ideja o osnivanju LOFT-a je proizašla iz kroničnog nedostatka lutkarstva na hrvatskoj kazališnoj sceni, čiji je razlog opća nezainteresiranost, omalovažavanje i nepoznavanja lutkarstva kao medija. Smatramo da edukacijom, osvješćivanjem i prisutnošću na kazališnoj sceni, možemo zadržati djecu u lutkarskom kazalištu, ali i privući odraslu publiku da otkrije sve čari ove umjetnosti.

LOFT svojim projektima želi pokazati kako je lutkarska umjetnost pravo mjesto za spoj i susret raznih drugih umjetnosti poput likovne, glazbene, plesne itd.

KRUNA TARLE-art je umjetnička organizacija koju je oformila Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije. U okviru UO umjetnica nastavlja svoj dugogodišnji rad koji je provodila u okviru Zagrebačkog kazališta mladih utemeljivši Lutkarski studio ZKL-a, eksperimentalni ansambl Fasade, te projekt Panaceja,usmjeren na art-terapiju. U okviru Zagrebačkog kazališta lutaka oformila Atelier ZKM-a. Autorica je brojnih predstava za djecu i odrasle, afirmiranih na svjetskim festivalima, raznovrsnih radionica, multimedijskih projekata, izložbi. Prevela tri teatrološke knjige, vodi/la kolegije iz lutkarstva na ADU, TTF-u i ERF-u u Zagrebu. Surađivala s brojnim međunarodnim umjetnicima.

Tekst i foto: press

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Slavni Bubamarac stiže u Zagrebačko kazalište lutaka

U petak 10. svibnja od 19 sati održava…

Maša i klaun stižu u kazalište Trešnja!

Prema popularnom serijalu priča o djevojčici Maši, spisateljice…

Premijera predstave Robinson Crusoe ili o usamljenosti

Zagrebačka premijera ove monodrame održava se u četvrtak…

U svijetu lutaka, glumaca i priča za djecu

Ovaj smo put odlučili jednu dječju predstavu posebno…

Pročitajte i:

Fora priča za najmlađe

Zašto doći na Fora priča radionice sa svojim djetetom? Zato što pričanje priča može biti…

Plac Mljac 2019.

Plac Mljac od 1. srpnja ponovno osvaja Zagreb

Od ponedjeljka 1.7. do nedjelje 7.7. ne propustite jedan od najslasnijih i najzabavnijih, najoriginalnijih i…

Festival Tobogan u Rijeci - Uzbudljivi ljetni praznici uz mnoštvo kreativnih radionica i besplatnih događanja

Jurimo niz treći Tobogan! Dva tjedna kulture, edukacijskih interaktivnih programa i zabave kako bi ljetni…

Aktivni vikend: Na dan sela roda saznajte zašto rode vole Čigoč i uključite se u Lonja Bike Tour

Na Dan sela Čigoča u subotu, 29. lipnja, Čigoč će obilježiti 25. godišnjicu stjecanja titule…