Život s rakom dojke, od trenutka suočavanja s dijagnozom, kao i gotovo svakog dana nakon toga, sa sobom nosi brojna pitanja. Bolest mijenja svakodnevicu, navike, ritam i međuljudske odnose, a na sve njih teško je dobiti odgovore u trenutku najteže brige. Kako bi olakšala suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima, Udruga SVE za NJU odlučila je pripremiti praktični vodič s odgovorima na najčešća pitanja oboljelih i njihove okoline, a postaviti ih mogu svi zainteresirani građani.

Znajući da teška bolest sa sobom nosi brojne izazove i nedoumice, kroz akciju simboličnog naziva „Pitaj SVE – SVE za NJU“, udruga poziva građane da svoja pitanja o svim aspektima bolesti pošalju na mail adresu info@svezanju.hr, ili poštom na adresu: Udruga SVE za NJU, Ulica kneza Mislava 10, 10000 Zagreb.

Po isteku roka za prikupljanje pitanja, zaključno s 15. studenim, odgovore na ona najučestalija pripremit će stručnjaci onkolozi, koji će tijekom studenog i prosinca održavati i predavanja u Centru za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Online priručnik s odgovorima bit će dostupan na internetskim stranicama Udruge SVE za NJU.

Kroz ovu akciju posebna pozornost želi se posvetiti ženama s metastatskim rakom, koji sa sobom nosi i najviše izazova, kako za oboljele, tako i za njihovu bližu, ali i širu okolinu. „Želimo pomoći svim ženama koje su do jučer normalno živjele, da i sa svim promjenama koje donosi bolest, žive što je kvalitetnije moguće. Kroz rad Udruge svakodnevno se razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, a što emotivne prirode, stoga smo odlučili odabrati ona najučestalija i pretvoriti ih u svima dostupan i pregledan digitalni priručnik. Zamislili smo ga kao svojevrsni – živi dokument – kojeg s vremenom možemo nadograđivati“, istaknula je predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo2.700 žena, što upućuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Riječ je o poražavajućoj statistici koja u Hrvatskoj bilježi stalni trend rasta.

Tekst: Almenka Balenović, predsjednica Udruge Sve za nju

Foto: Profimedia