Dva dana puna topline, entuzijazma i podrške ispunjena korisnim predavanjima, razmjenama iskustva te izlaganja dosadašnjih rezultata ovog hvalevrijednog programa ujedinila su preko 140 članova CAP tima Hrvatske. Konferenciju je podržao grad Split u svim segmentima. Sudionike je na samom otvaranju konferencije u hotelu Zagreb svojim tradicionalnim splitskim plesom počastio KUD 7 Kaštela.

svako-dijete-ima-pravo-biti-sigurno-jako-i-slobodno

Uvodno predavanje održala je savjetnica za preventivne programe Alma Rovis Bradić.

Sudionici su imali priliku poslušati zanimljivo predavanje prof. Ivice Puljka, razmijeniti iskustva primjerima dobre prakse s CAP timovima iz Slovenije od kojih se može toliko naučiti, mnogih primjera iz prakse o kojima se diskutiralo u manjim grupama.

svako-dijete-ima-pravo-biti-sigurno-jako-i-slobodno

Zanimljivu prezentaciju imala su i djeca iz Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita i Dječji forum „Splitska dica“ koji su predstavili svoje viđenje dječjih prava i sloboda.

Konferencija je svake godine sve masovnija, CAP tim se širi kao i potreba za njim. Svjedoci smo brojnim problemima nasilja s kojima se susrećemo već u predškolskoj dobi, a u školskoj dobi pogotovo. Provođenje CAP programa pokazuje izvrsne rezultate tamo gdje se provodi. Stručan pristup koji je razumljiv djeci i na konkretan način nudi rješenja i stremi točno definiranim ciljevima. Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja, potaknuti lokalne zajednice da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno djecom, prepoznaju kao svoj važan cilj i nastojanje i potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

A da se članice i članovi CAP tima znaju i dobro zabavljati pokazali su na CAP PUB kvizu i igrama na kraju konferencije. Jedna od sudionica proslavila je rođendan, a zaslužni članovi Gorana Hitrec, Marina Trbus, Dalma Luketin i Asja Podrug dobile su zahvalnice udruge za poseban doprinos i zalaganje. Gorana Hitrec osnovala je udrugu Korak po Korak daleke 1996. i dovela CAP u Hrvatsku, Marina Trbus je bila dugogodišnja voditeljica CAP-a, a Dalma Luketin i Asja Podrug dvojac je koji požrtvovno i uporno vodi svoje timove, promoviraju CAP program, održavaju radionice i sudjelovale su u organizaciji same konferencije. Nakon završene konferencije sudionici su razgledali ljepote grada Splita uz licenciranog vodiča.

CAP program poznat je po svojoj paroli kako „Svako dijete ima pravo biti Sigurno, Jako i Slobodno“.

Za još veći uspjeh ovog programa nužna je podrška lokalnih zajednica, uključivanje što više sudionika koji su voljni učiniti taj korak naprijed i biti dio promjene koju želimo vidjeti u svijetu.

Tekst: Nataša Jukić, spisateljica, kolumnistica, NLP praktičarka, CAP pomagačica

Foto: press