U svojim prvim kulinarskim uratcima još će više uživati dok slušaju prekrasne priče u pripovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić), a sve o povijesnim ličnostima Karlovačke županije kao što su Ana Katarina Zrinski moći će saznati u sklopu jedinstvene vremenske šetnje Historia Viva.

susret-sa-susjedima-kod-sata

Susjedi iz Karlovačke županije čvenk su simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike Metropole strpljivo će čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat. Osim svog prodajno-izložbenog karaktera događanje Sa susjedima kod sata ima naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije u čemu će uživati Zagrepčani svih uzrasta.

susret-sa-susjedima-kod-sata

Dok se maleni zabavljaju, odrasli će također moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica pa savjetujemo aktivne mame i tate da se dogovore oko rasporeda , jer na Trgu će se vježbati i podučavati:

  • Izrada štrudli
  • pletenje košara
  • izrada jalbe   (jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.)
  • izrada tradicionalnih vrhovačkih rožica  (cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja)
susret-sa-susjedima-kod-sata

Posebnu pozornost izazvat će zasigurno radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak  1479, 38 m!

Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava te brojne nagradne igre.

Cilj manifestacije je kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljeni su svega pola sata vožnje od Zagreba.

susret-sa-susjedima-kod-sata

Suorganizatori i partneri događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovačke županije te Grad Zagreb, Grad Karlovac, Grad Ozalj, općina Rakovica, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Karlovca i Slunja te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac.

Tekst i foto: press