- Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske već dugi niz godina organizira aktivnosti djece u slobodnome vremenu te ih potiče na stjecanje novih znanja,  razvijanje kreativnosti i humanosti, podsjetio je u uvodnome obraćanju predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Ivan Vrdoljak. Među ostalim, dodao je, Savez koordinira aktivnosti poput Dječjih foruma što doprinosi promociji dječjih prava i senzibiliziranju lokalnih zajednica za ovu temu.

– Ovom prigodom želio bih zahvaliti djeci što se u svoje slobodno vrijeme žele baviti svojom okolinom i o problemima s kojima se susreću izraziti svoje mišljenje, istaknuo je Vrdoljak.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner obraćajući se nazočnima, a posebno djeci, naglasio je kako su odrasli često zaokupljeni svojim odnosima i brigama te zaboravljaju da trebaju raditi u interesu budućih generacija jer svijet ostaje na mladima.

susret-djece-iz-djecjih-foruma-hrvatske-sa-saborskim-zastupnicima

– Mudri ljudi slušaju što djeca i mladi govore, djeca govore srcem i nisu opterećena raznim interesima, rekao je Reiner.

– Međusobna potpora i pomaganje su glavni smisao demokracije koja svakome daje prigodu da iskaže svoja mišljenja i prijedloge kako popraviti svijet, istaknuo je predsjednik Sabora.

– Na nama je da vam prenesemo znanje, svoja dobra i loša iskustva kako biste mogli učiniti bolje izbore nego starije generacije i stvoriti bolju Hrvatsku, poručio je Reiner.

Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Aida Salihagić Kadić dala je prikaz rada Saveza i Dječjih foruma.

– Dječji forumi, od osnivanja prvoga foruma 1992. godine do danas, djeluju u pedesetak gradova i općina, a djeca svoja iskustva stječu i razmjenjuju ne samo na godišnjim forumima u Hrvatskoj nego i na raznim međunarodnim skupovima, kazala je Salihagić Kadić.

U nastavku su uslijedila izlaganja učenika, predstavnika četrnaest Dječjih foruma u starosti od 9 do 11 godina. U brojnim izlaganjima ove su godine dominirale teme iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske i problem nezaposlenosti. O tim temama su govorila djeca iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine i Virja.

Učenici su pozvali saborske zastupnike da učine sve kako bi se njihovim roditeljima osigurao dostojanstven rad, a djeci mogućnost obrazovanja i dobroga života u njihovim sredinama.

Naši Dominik Žiganto, Hana Kulišić, Ana Krištić i Jan Galić predstavili su projekt „Dječja igrališta - pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenula zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti i svoje međunarodne projekte. Predstavnici Dječjega foruma iz Čakovca predstavili su svoj projekt „Mala baterija - velika opasnost“ kojim su kroz brojne aktivnosti i organiziranjem radionica u svojoj lokalnoj zajednici uspješno doprinijeli osvještavanju problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, posebno malih baterija.

Djeca iz Dubrovnika govorila su o lošoj povezanosti njihova grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja, a  učenice iz Zaboka založile su se za uporabu mobitela u obrazovne svrhe.

susret-djece-iz-djecjih-foruma-hrvatske-sa-saborskim-zastupnicima

Na potrebu rješavanja problema nasilja među školskom djecom upozorili su učenice iz Ravne Gore, a predstavnice Dječjega foruma iz Ogulina apelirale su na odrasle da djecu što više potiču na čitanje knjiga jer mnogi njihovi vršnjaci radije vrijeme provode za računalom, a čitanje knjiga smatraju nečim sramotnim.

Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta MađerićGordana Rusak, Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Složili su se da su djeca vrlo hrabro iznijela svoja argumentirana mišljenja te uputila važne poruke svima koji odlučuju o budućnosti Hrvatske. Predloženo je da se sljedeći susret Dječjih foruma sa zastupnicima održi u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti njihova razmišljanja.

Tekst i foto: DND Opatija