Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem grada u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske okupila je i ove godine nekoliko stotina građana, a među njima i poznate osobe Ana Vilenica, Josipa Pavičić, Jurica Popović, Matea Elezović, Sanja Pilić, Dalibor Petko, Frano Domitrović i brojni drugi. Svi su oni svojim dolaskom podržali i hvalevrijednu inicijativu Grada Zagreba koji je svibanj proglasio mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu, što našu metropolu čini jedinstvenom u svijetu.

Točno u podne, kada se središtem Zagreba prolomio zvuk gričkog topa, započeo je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem grada koja je krenula iz Preradovićeve i okupila brojne Zagrepčane. Već treću godinu za redom projekt organizira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, zemlje koja je svjetski lider u bicikliranju.

subotnja-spica-u-znaku-bicikliranja-brojni-gradani-vozili-orange-bike-ride
„U Nizozemskoj je bicikliranje način života! S čak 40% udjela bicikala u prometu, Nizozemska je najbiciklističkija zemlja u svijetu! Neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu. Rado dijelimo iskustvo s gradovima širom svijeta o tome kako integrirati biciklistički promet u urbanu mobilnost. Iz našeg iskustva, dobra biciklistička infrastruktura potiče ljude na korištenje bicikala i time pridonosi njihovom zdravlju i aktivnom stilu života“ poručila je je Nj. E. Ellen Berends.

Partnerstvo u postizanju veće zastupljenosti bicikala u prometu prepoznato je i s Gradom Zagrebom, koji je tijekom svibnja nositelj projekta Žbicanj posvećenog vožnji bicikla gradom s ciljem poticanja građana na aktivnost.

“Pokrili smo sve discipline bicikliranja, od sporta do rekreacije i želimo potaknuti što više naših sugrađanna na korištenje bicikla u svakodnevnom životu - za odlazak na kavu, posao, k prijatelju, za sve ono za što bi inače koristili automobil ili javni prijevoz. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić proglasio je svibanj mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu i koliko znam, to je jedini svjetski grad koji ima takav mjesec. Postoji svjetski dan, tjedan vožnje bicikala, ali nijedan drugi grad nije cijeli mjesec posvetio vožnji bicikla” istaknula je Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Mnogobrojni sudionici Orange Bike Ridea osvježili su se napitkom Jana vitamin happy. Novi član obitelji Jana vitamin finog je okusa naranče, sadrži vitamine C i B6 te biotin. Ova kombinacija doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i radu živčanog sustava, a nužna je i za stvaranje životno važnih molekula, poput serotonina koji daje osjećaj zadovoljstva, poznatog i po nazivu hormon sreće, za čiju sintezu je neophodan vitamin B6.

Iako postoje jednostavne stvari kojima možemo u trenu popraviti svoje raspoloženje, poput slušanja glazbe, čitanja knjige, igre s kućnim ljubimcem, plesa, šetnje, druženja s prijateljima i smijeha, ne treba zaboraviti na važnost unosa hranjivih tvari koje će osigurati preduvjete za normalno psihološko funkcioniranje, a time i donijeti osjećaj zadovoljstva te sreće. Jana vitamin happy donosi upravo njih.

#vozimzazagreb

Subotnja zagrebačka špica protekla je u znaku bicikliranja. Pogledajte kako je to izgledalo

Tekst i foto: promo, Filip Hofer, Josip Regović