Stigla je nova, siječanjska Sensa

Zbog novogodišnjih blagdana nova Sensa je s nama od subote 4. siječnja. Donosimo Pismo urednice iz novoga broja...

Odluke često donosimo u pokretu, inspirirani trenutačnom situacijom ili zavedeni nečime što nas je u jednom trenutku zaslijepilo, očaralo, možda čak i začaralo. No, kako trenuci dolaze i prolaze, tako se i te brze odluke mijenjaju i često odlaze u zaborav.

Možda su neke od njih bile i dobre, možda i prijeko potrebne, ali ako nisu u nama pustile korijenje, od njih lako odustajemo i prelazimo na sljedeće, pa sljedeće i opet one sljedeće… Poput "skrolanja" na pametnim telefonima, naše želje i odluke često kao da nemaju reda, ni stvarno uporište, ni opipljivu budućnost.

Zavedeni brzinom svijeta, ubrzavamo i ono što bi trebalo biti nježno, malo sporije, a samim time i dugotrajnije. Želimo sve, i to odmah, nesvjesni da se sve ono vidljivo, opipljivo i ono što se osjeća duboko ne gradi preko noći. Ono što nikako ne bi trebalo biti u "petoj brzini" naši su odnosi, a ponajviše onaj najvažniji - odnos koji imamo sami sa sobom. A upravo na njega često zaboravljamo.

Zaslijepljeni prolaznim izvanjskim užicima te emocijama koje oni u nama izazivaju, naučeni smo na kratka zadovoljstva nakon kojih slijede emotivni padovi pa ponovno traženje izvora koji će nas podići i vratiti nam dobar osjećaj. I koliko god taj dobar osjećaj bio kratkotrajan i zapravo privid, naša ovisnost ne predaje se lako.

Najveći neprijatelj takve ovisnosti je svjesnost, a nju možemo pronaći samo unutar sebe. Kopajući, propitujući svoja ponašanja i odabire, grebući po onome što boli… I otpuštajući ono što nam ne treba - svjesno i sa zahvalnošću. Takvu odluku ne možemo donijeti "u prolazu", valja je razumjeti, dati joj dovoljno vremena da se primi i aktivno djelovati u smjeru njezina ostvarenja.

S ciljem da vas inspiriramo na promjenu za koju duboko osjećate da vam je potrebna, s prvim danima 2020. bavimo se temama koje podupiru životnu ravnotežu na nježan i smislen način, primjenjivima na male, ali i na najveće životne korake… Rastimo i dalje zajedno, svjesno i autentično!

Izabela Vrtar

Tekst i foto: Sensa

Tagovi:

Vezano uz temu

Vrijeme je za novu, rođendansku Sensu

Zašto volimo listopad? Jer Sensa slavi rođendan! Listopadski…

Ljeto je ljepše i ispunjenije... uz novu Sensu

Stigao je kolovoz, a s njim i nova…

casopis sensa

Stigla nam je nova, srpanjska Sensa...

S nama je nova, srpanjska Sensa, idelano štivo…

Lipanjska Sensa je s nama, a uz nju i dar...

Potražite na kioscima novu, lipanjsku Sensu uz koju…

Pročitajte i:

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od…

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…

Dan crvenih haljina podsjeća nas na važan zdravstveni problem

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, pod…