Stigao je novi National Geographic Hrvatska!

Znate li kako izgleda noć zdrava sna? Prije nego što ugasite svijetla i zaspite pročitajte nove spoznaje znanosti spavanja u kolovoškom broju National Geographic Hrvatska

Iako spavanje može izgledati kao stanje mirovanja, nova znanstvena otkrića govore kako naš mozak nije nimalo manje aktivan. Dapače, u uspavanom stanju on sređuje prikupljene informacije, odlučuje što će sačuvati a što odbaciti te ulazi u stanje oporavka.

"Spavanje u fazi 4 nije daleko od kome ili moždane smrti. Ono daje oporavak i popravak, no ipak nije nešto čime biste se željeli predozirati", riječi su to direktora ponašanja u spavanju na Sveučilištu Pennsylvania, Michaela Perlisa.

Svaki put kada doživljavamo REM spavanje, silazimo s uma uz pomoć halucinacija i umišljaja, ali nedostatak sna potkopava cijelo tijelo te ga dovodi u opasnost od depresije, psihoze, moždanog udara i pretilosti. Rat koji smo objavili spavanju onemogućava naše tijelo da svake noći našeg života prolazi kroz preobrazbu koja nam je potrebna.

Magnus Wennman, National Geographic

Jeste li znali da je lav kao zaštitni znak Kenije nestao s gotovo 90 posto svojih nekadašnjih područja? U novom izdanju doznajte kako divljinu Afrike ugrožavaju smrtonosni jeftini pesticidi.

National Geographic u novom vas broju vodi u lov na kitove s baskijskim kitolovcima te otkriva sve o opasnostima i koristima koje su čekale Baske u novim zemljama.

20.000 vrsta leptira na svijetu od kojih je nekolicina na samom rubu postojanja. Sve o tim prekrasnim životinjama na crnom tržištu pročitajte u National Geographicu.

Evgenija Abrugajeva, National Geographic

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. kolovoza!

Naslovnica Magnus Wennman National Geographic

 

Tekst: promo

Preporučujemo

Pročitajte i:

Svjetski poznati brendovi na velikom ljetnom sniženju do 80 posto

Svi koji do 31. kolovoza posjete jedinstveni Designer Outlet Croatia, blizu robne kuće IKEA u…

Najatraktivniji ulični performeri 20. Špancirfesta

Ulični program srce je i duša Špancirfesta. Uz sve što festival nudi, upravo je veličanstvenost…

Elvisov 'Comeback' u maksimirskoj šumi

U sklopu glazbeno-filmskog programa Luftanje uz Mastercard, ove subote na Vidikovcu će se prikazivati odličan…

Britanski glumac na ZeGeVege festivalu: Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo

U kvalitetnom dvodnevnom programu od čak 22 atraktivne radionice kuhanja i predavanja na ZeGeVegeu, Dan…