Iako spavanje može izgledati kao stanje mirovanja, nova znanstvena otkrića govore kako naš mozak nije nimalo manje aktivan. Dapače, u uspavanom stanju on sređuje prikupljene informacije, odlučuje što će sačuvati a što odbaciti te ulazi u stanje oporavka.

„Spavanje u fazi 4 nije daleko od kome ili moždane smrti. Ono daje oporavak i popravak, no ipak nije nešto čime biste se željeli predozirati“, riječi su to direktora ponašanja u spavanju na Sveučilištu Pennsylvania, Michaela Perlisa.

Svaki put kada doživljavamo REM spavanje, silazimo s uma uz pomoć halucinacija i umišljaja, ali nedostatak sna potkopava cijelo tijelo te ga dovodi u opasnost od depresije, psihoze, moždanog udara i pretilosti. Rat koji smo objavili spavanju onemogućava naše tijelo da svake noći našeg života prolazi kroz preobrazbu koja nam je potrebna.

Jeste li znali da je lav kao zaštitni znak Kenije nestao s gotovo 90 posto svojih nekadašnjih područja? U novom izdanju doznajte kako divljinu Afrike ugrožavaju smrtonosni jeftini pesticidi.

National Geographic u novom vas broju vodi u lov na kitove s baskijskim kitolovcima te otkriva sve o opasnostima i koristima koje su čekale Baske u novim zemljama.

20.000 vrsta leptira na svijetu od kojih je nekolicina na samom rubu postojanja. Sve o tim prekrasnim životinjama na crnom tržištu pročitajte u National Geographicu.

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. kolovoza!

Tekst: promo