Stigao je novi National Geographic Hrvatska!

Znate li kako izgleda noć zdrava sna? Prije nego što ugasite svijetla i zaspite pročitajte nove spoznaje znanosti spavanja u kolovoškom broju National Geographic Hrvatska

Iako spavanje može izgledati kao stanje mirovanja, nova znanstvena otkrića govore kako naš mozak nije nimalo manje aktivan. Dapače, u uspavanom stanju on sređuje prikupljene informacije, odlučuje što će sačuvati a što odbaciti te ulazi u stanje oporavka.

"Spavanje u fazi 4 nije daleko od kome ili moždane smrti. Ono daje oporavak i popravak, no ipak nije nešto čime biste se željeli predozirati", riječi su to direktora ponašanja u spavanju na Sveučilištu Pennsylvania, Michaela Perlisa.

Svaki put kada doživljavamo REM spavanje, silazimo s uma uz pomoć halucinacija i umišljaja, ali nedostatak sna potkopava cijelo tijelo te ga dovodi u opasnost od depresije, psihoze, moždanog udara i pretilosti. Rat koji smo objavili spavanju onemogućava naše tijelo da svake noći našeg života prolazi kroz preobrazbu koja nam je potrebna.

Magnus Wennman, National Geographic

Jeste li znali da je lav kao zaštitni znak Kenije nestao s gotovo 90 posto svojih nekadašnjih područja? U novom izdanju doznajte kako divljinu Afrike ugrožavaju smrtonosni jeftini pesticidi.

National Geographic u novom vas broju vodi u lov na kitove s baskijskim kitolovcima te otkriva sve o opasnostima i koristima koje su čekale Baske u novim zemljama.

20.000 vrsta leptira na svijetu od kojih je nekolicina na samom rubu postojanja. Sve o tim prekrasnim životinjama na crnom tržištu pročitajte u National Geographicu.

Evgenija Abrugajeva, National Geographic

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. kolovoza!

Naslovnica Magnus Wennman National Geographic

 

Tekst: promo

Preporučujemo

Pročitajte i:

2. Dani medijske pismenosti u Hrvatskoj

Nastavlja se inicijativa Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a za podizanje razine medijske pismenosti građana

Proljeću u čast učimo kako se slika temperama

Majka priroda svu dječicu zove, probudite svoju maštu i kistove, vratimo zajedno boju cvijeću, uživajmo…

Proljetni praznici: ispunite ih istraživanjem i kreativnim aktivnostima u Eko akademiji

Tijekom proljetnih školskih praznika u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati Eko akademija, edukativno-zabavni program…

Moj dida je pao s Marsa

Održana svečana premijera filma ‘Moj dida je pao s Marsa’

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema by CineStar, sinoć je održana svečana premijera dugoočekivanog filma Moj…