U posljednjih dvadeset godina šejh Butti i njegov sokolar Howard Waller uveli su važne promjene u arapsko sokolarstvo. Šejh je dao velik doprinos uvođenju važnih promjena u sokolarstvo na Bliskom istoku time što je divlje ptice zamijenio onima iz vlastita uzgoja.

Jeste li znali da u divljini veliki sokol može postići i više od 95 kilometara na sat u pravocrtnom letu? Sivi sokol koji se obrušava postiže i više od 385 kilometara na sat, što ga čini najbržim stvorenjem na planetu!

Jezive, ljigave, bez mozga, a u ipak lijepe – meduze. Novi broj National Geographica Hrvatska donosi sve o ovim fascinantnim bićima koja stvaraju vlastite kopije, a u starosti se mogu i pomladiti.

„Kada jedna etnička ili ljudska grupa nestane, lice čovječanstva postaje homogenije, a samo čovječanstvo postaje siromašnije“, kaže aktivist za domorodačka prava Sydney Possuelo.

U amazonskim šumama Brazila i Perua rudari, rančeri i ilegalni drvosječe ugrožavaju postojbinu posljednjih izoliranih naroda. Pod prijetnjom vanjskog svijeta diljem amazonskog bazena sigurnost oko 50 do 100 izoliranih i nekontaktiranih plemena – što je možda oko pet tisuća ljudi – sve je ugroženija.

Listopadsko izdanje National Geographica Hrvatska donosi promotivni serijal - Održivi razvoj koji počinje temom Njezino visočanstvo voda. Voda, „plavo zlato“, sa svojih više od 40 anomalija vlada svijetom i primarni je medij koji nam omogućuje da osjećamo klimatske promjene koje će odrediti i našu budućnost. Jesmo li spremni za to?

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. listopada 2018. godine.

stigao-je-novi-broj-national-geographica-hrvatska

Tekst: NG

Foto (otvorna fotografija): Brent Stirton