U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je par štakora stablaša – ženka iz Belgije, a mužjak iz Austrije.

Riječ je o pripadnicima endemične vrste glodavaca porijeklom s filipinskog otoka Luzona. Prirodno stanište štakora stablaša je šuma, a kako se hrane mladim lišćem i voćem, tijelo im je prilagođeno penjanju. Imaju velike stražnje noge i dugačke kandže. Najaktivniji su noću. Boja krzna im varira - najčešće je sivo-bijela s tamnosmeđim i crnim mrljama po licu na kojem se ističu malene uši i njuška s dugačkim dlakama. Zbog izrazito simpatičnog lica stablaše smatraju najslađim štakorima. Stanovnici Luzona vole ih i na tanjuru. Osim što ih love kao hranu, dodatno ih ugrožavaju sječom šuma.

Iako su po prirodi plahe životinje, zagrebačkom paru štakora stablaša dobro je na novoj adresi. Brzo su se privikli jedno na drugo te na novu nastambu.

Kraj te nastambe u subotu, 11. srpnja, od 11 do 17 sati održat će se „Čoporativno druženje“. U sklopu njega posjetitelji će od edukatora moći saznati sve o štakorima – od toga kakve zube imaju do toga koje su im najdraže poslastice.

Ispred vanjske nastambe patuljastih vodenkonja posjetitelji će se moći upoznati s treningom kućnih štakora. Pritom će moći razbiti mnogobrojne predrasude koje prate te spretne i umiljate životinje. Trening će biti prikazan na poligonu koji je osmišljen samo za štakore, a trajat će po 15 minuta. Počinjat će na svaki puni sat od 11 do 16 sati.

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je par štakora stablaša. Dolazak neodoljivih glodavaca povod je subotnjem edukativnom programu u sklopu kojeg će posjetitelji moći razbiti mnoštvo predrasuda o štakorima

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreb