Srednjoškolci, jeste li spremni mijenjati svijet?

Veleposlanstvo Švedske poziva sve učenike srednjih škola u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi #PrvaGeneracija koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015.

Inicijativu je provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih. #PrvaGeneracija2018 u Hrvatskoj je natjecanje za učenike srednjih škola u Hrvatskoj u izradi informativne kampanje na temu jednog od 17 UN-ovih razvojnih ciljeva. Učenici koji odluče sudjelovati u projektu trebaju se prijaviti na e-mail adresu: PrvaGeneracija2018@gmail.com kako bi se registrirali i primili prezentaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja koju je izradio dr.sc. Ivo Šlaus. Zadatak je da učenici izaberu jedan cilj i povežu ga s konkretnim problemom mladih u svojoj zajednici te da osmisle informativnu kampanju kojom će vršnjake osvijestiti o važnosti cilja. Prezentacije se šalju na isti e-mail kao i prijave, a krajnji rok je 22. studeni 2018.

Autori tri najbolje prezentacije bit će nagrađeni i pozvani da svoje ideje predstave pred oko stotinjak vršnjaka iz cijele zemlje na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Hrvatske koja će se održati u Puli 08. prosinca 2018. Svim je školama upućen poziv za sudjelovanje učenika, a osnovne informacije o projektu možete pronaći na web stranicama veleposlanstva Švedske.
Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Globalni razvojni ciljevi su univerzalni i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, od strane svih ljudi.
Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Dankinja Iben Dissing Sandahl predstavila novu knjigu za roditelje i prenijela važne poruke roditeljima

Koliko je danski način odgoja primjenjiv za Hrvate, na čemu bismo najviše trebali raditi kao…

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam specijalnu narukvicu s oznakom National Geographic Hrvatska!

National Geographic mnogo je više od časopisa. Stoga upotpunite svoju kolekciju i postanite dio vjerne…

Dan bez mobitela

VIDEO SPOT: Malena Aura uči obitelj kako preživjeti 'Dan bez mobitela'

Uglavnom govorimo o problemu ovisnosti o tehnologiji kod djece, a ustvari bismo prvo trebali govoriti…