Spremi klopu i zabavi se – tečajevi kuhanja za djecu

Prijatelji životinja organiziraju radionice kuhanja za učenike osnovnih škola na kojima djeca u ležernom ozračju uče o osnovama kuhanja i biljnoj prehrani

Kako bi podigla svijest o važnosti zdrave prehrane namirnicama biljnog podrijetla, udruga Prijatelji životinja pokrenula je projekt pod nazivom ”Spremi klopu”, namijenjen učenicima osnovnih škola.

Radionice su namijenjene učenicima od 5. do 8. razreda, a cilj radionica je informirati i educirati učenike o biljnim namirnicama i osnovama kuhanja. U opuštenom ozračju i uz veselo druženje učenici u manjim grupama od šest do osam učenika aktivno sudjeluju u vođenoj radionici od početka do kraja i sami pripremaju jela biljnog podrijetla. Sve što se pripremi na radionici učenici na kraju i pojedu, što je sjajna prigoda za dodatna pitanja i druženje.

Na dosadašnjim radionicama učenici su spremali ukusna jela prema maštovitim receptima koje su za njih pripremili voditelji. Tako su se na stolu našli juha od bundeve, gazpacho, rižoto od cvjetače, quiche od luka, ravioli od sejtana, čokoladne kuglice sa zobenim pahuljicama i Dunavski valovi. Osim glavnih jela, učenici su naučili pripremiti slasne smoothie-napitke te odlične a jednostavne preljeve za salate.

radionica-4

Nova radionica kuhanja održat će se u srijedu, 3. prosinca 2014. godine u 12 sati, a što će učenici na njoj pripremati, ostaje malo iznenađenje.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s nekoliko škola, odaziv učenika i njihovih nastavnika je velik. Do kraja godine bilo je potvrđeno 10 radionica, od kojih je sedam već održano. Reakcije učenika nakon radionica su odlične, nastavnici prenose njihovo zadovoljstvo te nerijetko daju povratnu informaciju kako učenici dalje motiviraju svoje ukućane da zajedno pripremaju jela s radionica. Prijatelji životinja stoga žele ovaj edukativni projekt predstaviti i javnosti te u radionice uključiti učenike ostalih osnovnih škola.

Za potrebe projekta pokrenuta je i web-stranica: www.spremi-klopu.com na kojoj će učenici koji su sudjelovali na radionicama i svi oni koji to žele moći pronaći obavijesti i zanimljivosti, recepte pripremljenih jela, fotografije s radionica te dodatno obogatiti svoje znanje o zdravoj prehrani i pripremanju veganskih jela.

radionica-1

Svjesna važnosti učenja, druženja, zdravlja i stjecanja vrijednosti važnih za (su)život, Udruga smatra da ovaj projekt zaslužuje pozornost, a pozitivna iskustva dosadašnjih sudionika izvrstan su poziv djeci, roditeljima i školama da se i oni pridruže te, iznad svega, potvrđuju da učenici znaju prepoznati vrijednosti biljne hrane, zdravlja, ekologije i suosjećajnih obroka.

Radionice traju do tri sata i održavaju se u danu prema dogovoru u prostorijama udruge Prijatelji životinja u Jurišićevoj 25 u Zagrebu. Zainteresirani učenici mogu se prijaviti za sudjelovanje na radionicama putem prijavnice na web-stranici: www.spremi-klopu.com.

Zainteresirani predstavnici medija mogu posjetiti sljedeću radionicu kuhanja 3. 12. i dobiti više informacija od djece, učiteljice Karmele Farkaš, nutricionistice Ivane Šimić, voditeljice radionica Anite Euschen i voditeljice projekta Vande Petanjek.

radionica-5

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Vege piknik životinjama u čast

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u…

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

Artionice za djecu u Klovićevim dvorima

Odlična prilika da se vaše dijete upozna s…

8. Vege Sajam u središtu Zagreba

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju…

Pročitajte i:

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak…

Kamo za vikend? Na Elle Boutique gdje vas očekuje 100% hrvatski dizajn

Samo ove subote, 16. studenoga, i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu najbolji…

Sinkovići objavili: Male crvene pande zvat će se Dudek i Regica

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica.…

Nagrađeni 'Posteri' mira izražavaju dječju empatiju i ljubav

Djeca iz više od 180 zemalja u svijetu, ali i iz cijele Hrvatske, svojim likovnim…