Hrvatski glazbeni zavod suočen je već duže vrijeme s teškom financijskom situacijom pa je nova predsjednica izv. prof. dr. sc.Romana Matanovac Vučković pokrenula niz aktivnosti kako bi prikupila sredstva za nesmetani rad jedne od naših najstarijih glazbenih institucija. U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom u petak je održan donatorski koncert kojim se željelo senzibilizirati javnost o potrebi ulaganja u kulturu i umjetnost.

spektakularni-donatorski-koncert-za-hrvatski-glazbeni-zavod

„Povijest Hrvatskog glazbenog zavoda bilježi mnogo donatora, a najveći među njima bio je nadbiskup Juraj Haulik. I danas, kada se borimo za opstanak Zavoda, podršku nam daju brojni građani svojim osobnim donacijama. Ne možemo ih sve nabrojati, ali dopustite nam da spomenemo izdašnu donaciju grofa Georga Eltza Vukovarskog te najveću privatnu donaciju koja je nam stigla od gospodina Borana Lončarića i njegove obitelji.“, istaknula je ravnateljica Romana Matanovac Vučković.

spektakularni-donatorski-koncert-za-hrvatski-glazbeni-zavod

Na koncertu su nastupili Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sopranistica Ivana Lazar, gitarist Petrit Çeku, te mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, a izvedena su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića.

spektakularni-donatorski-koncert-za-hrvatski-glazbeni-zavod
spektakularni-donatorski-koncert-za-hrvatski-glazbeni-zavod

Koncert se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a svojim donacijama podržali su ga Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia records, CMC TV, ZAPRAF - Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Hrvatska autorska agencija – centar za intelektualno vlasništvo, Radiochirurgia Zagreb, Šume – obrt za savjetovanje u šumarstvu, GDi Group, Klinika Svjetlost, Atlantic grupa, Hrvatski Telekom, Valamar Imperial Rab, Hrvatska poštanska banka te kao medijski pokrovitelji Večernji list i 24sata.

spektakularni-donatorski-koncert-za-hrvatski-glazbeni-zavod

Osim vrhunskih, nadahnutih nastupa glazbenih umjetnika, publika u dvorani i gledatelji Prvog programa HTV-a na kojem je bio izravni prijenos koncerta, mogli su poslušati i zanimljive crtice iz povijesti Zavoda te optimistične i obećavajuće izjave pokrovitelja, sponzora i donatora.

„S nadom i vjerom u novu energiju, zamisli i vizije HGZ-a kao suvremenog kulturnog centra otvorenog partnerima, moja supruga Vesna i ja odlučili smo svesrdno donirati. Važan dio mog životnog puta bila je klasična glazba, a jedna od ključnih vještina kojima nas glazba uči i oplemenjuje je spoznaja da je za vrhunsku izvedbu potrebno kvalitetno planiranje, opsežna priprema te predani timski rad uz pozitivne emocije.“ – kaže donator Boran Lončarić.

Među brojnim gostima koji su u petak prošetali crvenim tepihom Hrvatskoga glazbenog zavoda bili su i ugledni akademici, veleposlanici, umjetnici, gospodarstvenici, novinari, političari i mnoge druge osobe iz javnog života, ali i vjerni poklonici glazbe koji već desetljećima prate i podupiru ovu važnu kulturnu instituciju.

Prekrasna dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda u petak je bila ispunjena istinskim poklonicima glazbe koji su uživali u rijetkom glazbenom spektaklu

Tekst: press

Foto: Domagoj Biondić