Sretni smo što možemo javnost upoznati s odličnim rezultatima naših srednjoškolskih učenica koje su se natjecale među velikom konkurecijom na internacionalnom natjecanju "International Conference of Young Scientists" (ICSY) održanom u Stuttgartu od 16. do 22. travnja 2017.

enice su na natjecanju sudjelovale s prezentacijama i posterima o svojim znanstvenim radovima pred međunarodnim žirijem, u konkurenciji 28 zemalja, te su sve 4 učenice nagrađene. Vijest nam stiže od prof. dr. sc. Božene Mitić, nacionalne koordinatorice za ICYS kojoj također čestitamo na vrhunski odrađenom poslu i koja podsjeća da ovo natjecanje ima dugogodišnju tradiciju, potiče mlade u razvoju na području prirodnih znanosti te kako su djevojke bile uistinu odlične.

Na ovogodišnjem ICYS-u sudjelovale su sljedeće učenice:

  1. GABRIJELA GLAVAŠ (Srednja škola Vrbovec, 3. razred) – brončana medalja za poster u kategoriji Life Sciences

  2. LUCIJA MARKOVIĆ (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, 2. razred) – zlatna medalja za prezentaciju rada i poster u kategoriji Environmental Sciences

  3. EVA PERČIĆ (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, 2. razred) - zlatna medalja za prezentaciju rada i poster u kategoriji Environmental Sciences

  4. MAGDALENA ŽIVKOVIĆ (XV gimnazija, Zagreb, 4. razred) – brončana medalja za prezentaciju u kategoriji Physics

Lucija Marković i Eva Perčić zajedno su radile na projektu kojemu je tema eliminacija invazivnog narančastog puža (tzv. španjolski puž Arion Vulgaris) iz međimurskog područja, budući da narušava postojeći ekosustav, što bi bila ogromna pomoć s obzirom na njegovu raširenost općenito u Hrvatskoj.

Gabrijela Glavaš predstavila je poster na temu analize klijavosti biljaka i žitarica na različitim tipovima tla u svrhu potencijalnog organskog uzgoja, a Magdalena Živković, maturantica zagrebačke XV. gimnazije imala je prezentaciju o simulaciji magnetskog vlaka.

sjajni-rezultati-hrvatskih-ucenica-na-medunarodnoj-konferenciji-mladih-znanstvenika

Tekst: I.T.

Foto: press