Sjajni nas filmovi uskoro očekuju na KinoKino festivalu u Zagrebu

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino održat će se u zagrebačkom kinu Europa od 20. do 24. veljače 2019. Pogledajte program i kratke opise filmova

Festivalski program na konferenciji za medije predstavili su direktorica festivala Selma Mehadžić, koordinatorica programa Katarina Crnčić, redatelji hrvatskog znanstveno-fantastičnog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa Dražen Žarković i Marina Andree Škop i redateljica Čejen Černić, članica profesionalnog žirija i voditeljica radionice Prvi filmski korak.

Selma Mehadžić se osvrnula na razvoj festivala koji je u samo tri godine uspio stvoriti novu i mnogobrojnu publiku koju ne čine samo djeca nego i odrasli i šira filmska zajednica zainteresirana za kinematografiju za djecu.

Glavni natjecateljski program čini osam suvremenih igranih filmova iz cijeloga svijeta čija je zajednička poveznica možda u tome što njihovi junaci i junakinje u važnim životnim trenucima tako zrelo i s lakoćom preuzimaju uloge odraslih da bi od njih mogli naučiti i oni mnogo stariji. U nagrađivanoj danskoj komediji Ja sam William dječak bez roditelja mora pronaći mjesto u svijetu bez pomoći odraslih.

S nedavne svjetske premijere na Berlinaleu stiže Moje neobično ljeto s Tess u kojem jedan neobično zabrinuti dječak upoznaje jednu neobično misterioznu Tess da bi nastao neobično sretan spoj. Iz Indije dolazi urnebesna komedija Dječakov san, čiji glavni lik živi u newdelhijskom slamu i najveći mu je san jednoga dana imati vlastiti zahod. Živopisni njemačko-finski film Tri svemirske pogreške prati dvojicu braće kako tjeraju svoju obitelj na put u Finsku u potrazi za srećom, dok pustolovni turski film Na putu do jezera prati neobičan izlet troje djece iz jednog anatolijskog sela. Zanimljivo je da su redatelj i njegova supruga u nedostatku sredstava sav novac dobiven na vjenčanju uložili u produkciju i proveli tako medeni mjesec na filmskom setu.

Tu je i kenijski kandidat za Oscara Supa Modo, koji progovara o iznimno teškoj temi na neočekivano zabavan i dirljiv način. Ranije smo najavili jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu posljednjih nekoliko godina ne samo na regionalnoj nego i na svjetskoj razini. To su Zlogonje srpskoga redatelja Raška Miljkovića. Posebno nas veseli što će ekipa prisustvovati zagrebačkoj premijeri filma.

Profesionalni žiri čine redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu), filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen i spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio, kauboju, Pjevač u noći). O najboljem filmu odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca. To su: Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul. Svi posjetitelji odlučuju o dobitniku nagrade publike.

Ove godine posebno smo uzbuđeni zbog premijere prvoga hrvatskog znanstveno-fantastičnog filma Moj dida je pao s Marsa upravo na 4. KinoKinu. Napokon ćemo imati priliku gledati film za djecu u kojem se koriste najsuvremenije filmske tehnologije i dosad nezabilježeni posebni efekti u domaćem filmu za djecu. U društvu jednoga od glavnih junaka filma, robota Dode, redatelji Dražen Žarković i Marina Andree Škop predstavili su svoje zajedničko ostvarenje, film Moj dida je pao s Marsa.

Da je edukacija jedna od najvažnijih komponenti KinoKina, podsjetila je koordinatorica festivala Katarina Crnčić predstavljajući iznimno bogat edukativni program. "Očekuje nas dosad najbogatije izdanje radionice Od kina do učionice, koje donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Radionica je namijenjena nastavnicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima."

Redateljica i članica žirija Čejen Černić održat će po prvi put na festivalu radionicu Prvi filmski korak, čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu priču.

Katarina Crnčić najavila je i popratne programe. "U programu Klasici s gostima svoje omiljene filmove izabrali su jedni od najvjernijih posjetitelja kina Europa, nerazdvojni Petar i Vesna Krelja (Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika iz 1968.) i Matija Dedić (Tajna starog tavana Vladimira Tadeja iz 1984.). Od popratnih programa izdvaja se i odlična selekcija kratkometražnih filmova Svaki dan otkrivam, a tu je i među roditeljima posebno omiljen program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Šećer na kraju bit će gostovanje popularnoga programa kina Europa Kinolektira s projekcijom jedne od najslavnijih romantičnih komedija svih vremena, Neki to vole vruće Billya Wildera. Ovaj klasik i jedan od najomiljenijih filmova staroga Hollywooda bit će dio programa Kinolektira gostuje.

 

Tekst i foto: KinoKino

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Sudjeluj u izboru za najbolji europski film za mlade!

Mladi filmoljupci od 12 do 14 godina, ovo…

Supa Modo i Ja sam William najbolji su dječji filmovi 4. KinoKino festivala

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒…

Još mjesec dana do početka 4. KinoKino Festivala

Kraj veljače posebno je vrijeme za najmlađe ljubitelje…

Bibijada: ZFF-ov program za najmlađe

Program Bibijada, namijenjen filmoljupcima osnovnoškolskog uzrasta, i ove…

Pročitajte i:

Hoće li ova beba napokon zaspati?!

Beba se naučila uspavljivati na rukama, samo ju mama može uspavati, čim ju se stavi…

Elle & Borboleta: potražite ekskluzivan ljetni paket Elle s Borboleta narukvicom

Ne propustite ekskluzivan ljetni paket časopisa Elle s narukvicom by Borboleta! Odaberite između dva modela:…

Šušur

'ŠUŠUR! Festival od riči' ili jednostavno Dječja posla na Korčuli

Škola je gotova, živjelo ljeto! Sunce prži i zove na cjelodnevnu igru, a osmi „ŠUŠUR!…

Počelo je Ljeto na Zrinjevcu

19. srpnja otvoreno je Ljeto na Zrinjevcu, najstariji ljetni kulturni festival u Zagrebu...