Nakon što se Karlovac nedavno na nekoliko dana preobrazio u centar srednjoškolskog filma, filmsko stvaralaštvo osnovnoškolaca i osnovnoškolki uskoro će privremeno 'okupirati' grad Sisak. Ove godine na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristigao je rekordan broj prijava, sveukupno 292 filma, što je gotovo stotinu filmova više nego prethodne godine – taj podatak samo potvrđuje važnost ove manifestacije u edukaciji i percepciji, ali i bavljenju filmskom umjetnošću kod najmlađih generacija filmaša.

Članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić, u natjecateljski su program uvrstili 77 naslova. Ovogodišnja konkurencija tako uključuje najviše animiranih filmova, njih čak 24, potom 16 dokumentaraca, kao i 17 igranih naslova, sedam filmova snimljenih slobodnim stilom, tri televizijske reportaže te 10 radioničkih filmova. U broju prijavljenih prednjačili su Foto kino video klub Zaprešić s čak 18 naslova, potom Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina sa 17 prijavljenih filmova te Bacači sjenki iz Zagreba s 15 prijavljenih filmova.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnje, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori te se u četiri dana Revije na filmskom platnu nađe sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Također, Revija je uz 54 dosad održana izdanja i jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj uopće, a važno je napomenuti i da su upravo iz ovog projekta proizašle Filmska revija mladeži i Four River Film Festival u Karlovcu, VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladeži u Varaždinu, DUFF – festival filmova djece i mladeži zemalja Mediterana u Dubrovniku, Star Film Fest u Sisku, i mnogi drugi.

Prije same Revije, od 20. do 22. rujna u Sisku se održala Radionica animacije obojene soli - svrha radionice je uključivanje dionika s poteškoćama u razvoju s obzirom na to da radionice audiovizualnog stvaralaštva (pogotovo animacije), izuzev kreativnog imaju i terapeutski učinak. Voditeljice radionice su bile Ivana Štedul, dipl. radna terapeutkinja s iskustvom u senzo-motoričkoj terapiji, ali i brojnim filmskim edukacijama i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac.

Cilj je u rad radionice uključiti djecu s intelektualnim i/ili motoričkim poteškoćama kako bi im otkrili tehniku stop animacije u kojoj će moći prikazati svoje apstraktne osjećaje koje proživljavaju u sebi. Upravo je apstraktna umjetnost idealna za radionički tip rada jer je fokus stvaranja na kreativnosti sudionika kao i tehničke sposobnosti da realiziraju filmsko djelo. Tako će svi sudionici raditi zajedno jedan film kao cjelinu i ravnopravno sudjelovati u stvaranju.

Ovakav tip edukacije Hrvatski filmski savez po prvi puta je proveo u listopadu 2016. godine u Makarskoj. Tada su štićenici udruge za osobe s invaliditetom i metalnim poteškoćama 'Sunce' imali priliku sudjelovati u radionici animacije kave koja se održala uoči 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

sisak-na-nekoliko-dana-postaje-centar-osnovnoskolskog-filmskog-stvaralastva

Tekst i foto: press