Prema Globalnom izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi od 15 do 29 godina su upravo prometne nesreće. Pritom su alkohol, nekorištenje sigurnosnih pojaseva, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja te nepropisna uporaba mobitela ključni čimbenici nastanka prometnih nesreća. Uz to, valja podsjetiti da podaci Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima pokazuju da je alkohol nakon duhana najčešća ovisnost ove senzibilne populacije.

Inače su u Hrvatskoj alkoholna pića društveno prihvatljiv oblik ponašanja, a i lako dostupna što uvelike utječe i na percepciju mladih ljudi koji su u vrijeme puberteta skloni eksperimentiranju kada se testiraju granice umjerenosti i odgovornosti. Promet i alkohol predstavljaju smrtonosnu kombinaciju za mlade jer alkohol otpušta kočnice, a vožnja utječe na stvaranje osjećaja moći i svojevrsni korak u svijet odraslih. Poznato je da su mladima represivne mjere samo još jedna granica koju žele preskočiti, no osvještavanje kroz ciljanu edukaciju o posljedicama alkohola na organizam, posebno u prometu, i jačanju svijesti o osobnoj odgovornosti utječe na prevenciju što je osnova projekta Sigurna vozačka dozvola koja se provodi u suradnji sa srednjim školama u Hrvatskoj.

Ovaj dvodnevni nacionalni projekt ima za cilj preventivno utjecati na maturante, buduće vozače, te ih potaknuti na odgovorno ponašanje razvijajući njihove vještine kritičkog razmišljanja te stvaranje čvrstih uvjerenja u pogledu štetnosti sredstava ovisnosti na zdravlje, te u ovom slučaju upravljanja automobilom!

sigurna-vozacka-dozvola-prevencija-kroz-ciljanu-edukaciju-zabavu

Prvi dvodnevni događaj počinje u Zagrebu u petak 20. travnja te se provodi u tri srednje škole, Prva gimnazija, Deveta gimnazija te Strojarsko-tehnička škola Faust Vrančić, kada će stručni edukatori iz udruge Status M održati tematsko predavanje, nakon čega će uslijediti poticajni edukativno-zabavni kviz. Najbolje usvojena znanja bit će nagrađena. Prva nagrada u Zagrebu je besplatna vozačka dozvola u vrijednosti oko 5,9 tisuća kuna, točnije, edukacija za stjecanje vozačke dozvole. Uz vrijednu glavnu nagradu bit će dodijeljene i dodatne utješne nagrade, po pet besplatnih sati vožnje u vrijednosti devetsto kuna te vrijednosni ENC uređaj koju dodjeljuje HAC. Kulminacija programa bit će 21. travnja u centru Zagreba, Kurelčeva ulica, gdje se organizira zabavni poligon s više različitih interesantnih igara, primjerice upravljanje električnim biciklima korištenjem pijanih (virtualnih) naočala koje simuliraju utjecaj alkohola na vozača. Upravo će se tada maturantima dodijeliti i vrijedne nagrade iz kviza za najbolje usvojena znanja provedene edukacije.

Tekst: press Foto: Profimedia