Javnozdravstvenu akciju NIJE COOL BITI BULLY započeo je Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih prošle subote s ciljem upozoravanja na problem vršnjačkog nasilja koji sve više pogađa mlade ljude.

"Kampanjom želimo djelovati preventivno, educirati mlade i razgovarati s njima otvoreno o situacijama koje se događaju svakodnevno. Današnja šetnja u ružičastim majicama ima za cilj osvijestiti i naše sugrađane o problemu vršnjačkog nasilja.", naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

"Nastavljamo aktivno i planiramo u ovoj školskoj godini, u suradnji sa srednjim školama Grada Zagreba, organizirati edukativne radionice na temu vršnjačkog nasilja. Želimo mladima pružiti korisne informacije – kome da se obrate za pomoć, kako da postupe ako primijete nasilno ponašanje u svojoj školi, na koji način mogu pomoći žrtvi i zašto nasilje nikad nije rješenje." istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med. koordinatorica kampanje NIJE COOL BITI BULLY i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, a rezultati istraživanja (Centar za mirovne studije, 2014.) pokazuju da se oko 3/4 učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja. Verbalni oblik nasilja je znatno češći od fizičkog, no nikako zanemariv. Primjerice, oko 40% učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80% učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

Tekst i foto: press