Sedam zagrebačkih muzeja na Trgu bana Jelačića

Hrvatski prirodoslovni muzej i Turistička zajednica grada Zagreba uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba po drugi put otvaraju manifestaciju Muzeji izvan muzeja koja se od 10. do 17. svibnja 2019. godine održava na Trgu bana Jelačića. U svom premijernom izdanju prošle godine, Muzeji izvan muzeja izazvali su veliko zanimanje javnosti svojim inovativnim pristupom i originalnom koncepcijom s preko 20 tisuća posjetitelja

Ove godine, sedam zagrebačkih muzeja predstavit će se u tzv. "MIM paviljonu" - impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture u obliku velikog gnijezda, u čijem "krilu" su smješteni muzeji sudionici:

  • Hrvatski prirodoslovni muzej
  • Arheološki muzej u Zagrebu
  • Muzej za umjetnost i obrt
  • Muzej suvremene umjetnosti
  • Tehnički muzej Nikola Tesla
  • Hrvatski povijesni muzej
  • Etnografski muzej
  • Muzejski dokumentacijski centar
  • gostujući Muzej Radboa iz Radoboja.

Svaki od muzeja sudionika predstavit će se pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom, a sudjelovat će i u realizaciji brojnih radionica i predavanja. Najveća ovogodišnja atrakcija bit će replika dinosaura iz skupine Theropoda, koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.

Ovim povodom direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, dr.sc. Martina Bienenfeld je izjavila: "Muzeji izvan muzeja na jedan originalan, drugačiji i inovativan način stvaraju priliku za upoznavanje Zagrepčana, posjetitelja i turista Zagreba s bogatom muzejskom baštinom. Nadam se da će ovo biti poticaj svima koji obiđu MIM paviljon na Trgu bana Jelačića da posjete i same muzeje koji su se uključili u ovu manifestaciju te pogledaju i njihove ostale zanimljive eksponate."

"Manifestaciju vidimo kao sjajnu priliku kojom se prezentira cjelokupna muzejska djelatnost i recentne muzejske vrijednosti u kulturnoj i turističkoj ponudi naše metropole, a među kojima moram istaknuti projekt obnove i revitalizacije novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja do 2022. godine" istaknula je dr.sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Projekt su osmislile više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić te Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik.

Svečano otvorenje dogodit će se u petak, 10. svibnja u 17 sati na Trgu bana Josipa Jelačića "pod repom" uz prigodan program.

Ulaz je slobodan, a više informacija dostupno je na web stranicama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

8. festival bibliobusa - pravih riznica književnosti na kotačima

Rani dani lipnja donose veliko veselje - centar Rijeke zauzimaju bibliobusi, posebne i svima drage…

preventivni pregledi madeza

Preventivni pregledi madeža u nedjelju na Jarunu

Potaknuti konstantnim porastom broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba provodi…

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje i rekreaciju, a mi dodajemo da svi…

Tko su dobitnici ovogodišnjeg Romerquelle Story Hall of Famea?

Svake godine lifestyle magazin Story organizira prestižnu dodjelu nagrada Story Hall of Fame. Tako je…