“Rogue One“ se pričom nadovezuje na originalni film serijala “Ratovi zvijezda“ (Epizoda IV) – grupa neobičnih junaka udružuje se u misiji da ukrade nacrte Zvijezde smrti. Mnogi roditelji će bez obzira na njihovu dob rado povesti djecu na bilo koje “Ratove zvijezda“, ne bi li zajedno proživljavali djetinjstvo. No unatoč silnim igračkama i igricama namijenjenim djeci, “Rogue One“ nema bajkoviti karakter prijašnjih nastavaka i pravi je ratni film za odrasle. Film je sirov i mračan, te prepun nasilja. Definitivno nije primjeren mlađima od 12 godina, već starijoj djeci prijevremeno naviknutoj na «odraslije» filmove i agresivnije video igre. Ratovi zvijezda u Lego i Angry birds verziji nadomjestit će potrebu mlađih za dozu “Ratova zvijezda“.

Za djecu: 12+.

Za roditelje: Napokon nema infantilnih likova poput Ewoka i Jar Jar Binksa, pa roditelji odrasli na Ratovima zvijezda mogu uživati u filmu bez distrakcija.

Nasilje: Budući se radi o ratnom filmu, prepun je nasilja i ubijanja. Gledanjem takvog sadržaja djeca mogu postati agresivna. Oponašaju likove koji nasiljem ostvaruju ciljeve. Odobravanjem i opravdavanjem nasilja, ne vide razlog zašto i oni to ne bi činiti.

Zastrašujući prizori: Film je brutalan ne samo radi stalnih borbi i ubijanja, već i zbog ozbiljnog mračnog tona kakav mu i priliči. Ovo nisu Ratovi zvijezda na koje smo navikli.

Rječnik: Nema vulgarnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Dinamičan, ponajviše u drugoj polovici filma.

Rogue One: Priča iz Ratova Zvijezda – Movie Site

Rogue One: A Star Wars Story – IMDb

Tekst: Iva Brčić, Udruga Najsretnija beba Hrvatska

Foto: www.blitz-cinestar.hr