Sanjica Ćaćić, kreatorica programa Abeceda roditeljstva, međunarodno je certificirani NLP master trener, life, business, family i Wingwave coach. Dugogodišnje iskustvo trenerice i edukatorice za komunikacijske vještine odlučila je iskoristiti da pomogne onima koji su svjesni svoje velike odgovornosti kao roditelja i spremni su stjecati nova znanja i vještine kako bi svojoj obitelj osigurali što ljepši život, bez tapkanja u mraku i učenje isključivo preko grešaka. Sanjica je radeći kao savjetnica za trudnice i roditelje ubrzo shvatila koliko je veliki jaz između znanosti i novih dokaza s jedne strane i prakse u roditeljstvu s druge strane:

"Majka sam dva odrasla sina, odgajala sam ih intuitivno, u to vrijeme nije bilo mnogih znanstvenih dokaza koji su nam sada dostupni, a da ih je i bilo, pitanje je bih li imala vremena proučiti ih tako da stvorim cjelovitu sliku o tome što je zaista važno u odgoju. Tada sam imala važniji zadatak, uživati u svojoj djeci. Činila sam greške kao i svi mi u najboljoj namjeri, ali iz neznanja.

S obzirom na to da su se danas mediji počeli buditi i donose razna otkrića koja se često predstavljaju parcijalno na način koji često plaši roditelje, kao NLP trenerica, uvjerena sam da svako ponašanje ima dobru namjeru, odlučila sam kreirati Abecedu roditeljstva jer godinama skupljam znanja za što bolje razumijevanje razvoja procesa odnosa između roditelja i djece, te mi je želja unaprijediti te odnose na opuštajući način kroz podizanje svijesti roditelja o razvojnim fazama kroz koje djeca prolaze. S timom stručnjaka kreirala sam radionice na kojima ćemo prenositi važne spoznaje iz oblasti neuroznanosti i neurolingvistike, psihologije, pedagogije, nutricionizma, logopedije i kineziologije.

Zamolili smo gospođu Ćaćić da nam prenese jedan tipičan primjer roditeljske pogreške koju većina radi:

"Ukoliko djetetu koje je mlađe od 3 godine kažemo „Nemoj dirati utičnicu“  mi smo usmjerili tijek njegovih misli upravo na tu „malu kockastu stvar u zidu“ Po prirodi je dijete znatiželjno i ono će svim silama htjeti baš to htjeti proučiti. Naš mozak ne poznaje negaciju. Ukoliko vam sad kažem nemojte misliti na velikog sivog slona s ružičastom mašnom, što vam je pred očima? Sad nam je jasnije zašto nas dijete u tim situacijama „ne sluša“.

Zaboravljene vještine

Iva Brčić je tijekom trudnoće naišla na knjige dr. Harvey Karpa, Najsretnija beba u kvartu i Najsretnije dijete u kvartu, koje su joj kasnije usmjerile karijeru kao certificirane edukatorice tehnika dr. Karpa. "Te su knjige bile među najčitanijima, a komentari oduševljenih roditelja dodatno su potvrdili koliko su njegove tehnike djelotvorne, pa sam ih i ja odlučila isprobati. Sve što treba je imati puno strpljenja, razumijevanja i ljubavi prema toj maloj "štruci". A metode se temelje na drevnim znanjima i metodama koje svi roditelji instinktivno nastoje izvesti, ali mnogi ne znaju kako to napraviti na odgovarajući način... jednostavno su se zaboravile. Recimo na primjer, sin je imao oko mjesec dana i imali smo goste. Sve je prošlo u najboljem redu, međutim oko šest sati navečer, postao je iznimno nervozan i plačljiv. Vjerujem da mnogim roditeljima to budi sjećanja na kolike. Međutim, nisam se dala smesti, nego sam primjenila pet koraka (čvrsto povijanje, držanje u trbuh/bok poziciji, glasno šuškanje, ljuljuškanje i sisanje). U svega par sekundi on se smirio i zaspao. Suprug i ja smo ostali naprosto u čudu. Da bi provjerili učinkovitost, prijatelji su isto primijenili na svojoj djeci i rezultat je bio isti.

roditeljstvo-moze-biti-puno-lakse
Ili pak slučaj kada je pomogao takozvani dječji jezik. Suprug i ja smo bili u popriličnoj žurbi, a sin tada star oko tri godine i poprilično tvrdoglav, nikako nije želio u svoju autosjedalicu. Kako bi izbjegla međusobno nadvikivanje i vlastiti bijes, primjenila sam rečenicu poput: "Ne u sjedalicu, ne u sjedalicu, ne sjedalicu, ne u sjedalicu." Njegov bijes se brzo smirio, ja sam se spustila na razinu njegovih očiju i objasnila mu da se žurimo i sjedenje u autosjedalici nije više bio problem. Vjerujem da se to mnogima čini presavršeno i nemoguće da djeluje instantno, ali ako se tehnike pravilno primjene, kroz par minuta, problema nema. Razlog je u tome što se temelje na spoznajama kako bebe i djeca komuniciraju i doživljavaju svijet oko sebe, a koje je bitno drukčije od našeg. Odnosno, da se moramo prema njima odnositi drukčije nego prema odraslima. Koliko su metode učinkovite govori činjenica da su potrebna samo dva sata na radionici i nakon vježbanja, roditelji ih znaju uspješno primjeniti.
roditeljstvo-moze-biti-puno-lakse
, Image: 305118516, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Iva Brčić prisjeća se različitih izazova kojih se plašila vezano uz majčinstvo: "Svi prijatelji su mi govorili da mogu zaboraviti na spavanje, da će me kolike dotući, da će ispadi bijesa biti svakodnevica, a odvikavanje od pelena noćna mora... no to se nije dogodilo! Oduševljena njihovom djelotvornošću na vlastitom sinu, odlučila sam ih približiti i roditeljima u Hrvatskoj. Eto, već punih šest godina im pomažem da se lakše nose s izazovima roditeljstva i maknu duboko ukorjenjena uvjerenja da se kolike moraju pretrpjeti ili da su ispadi bijesa faza koje će sama od sebe proći."

Izbjegnite greške u odgoju koje svi rade

Da bi znali adekvatno odgajati djecu, prvo moramo saznati koji je tijek njihovog razvoja, koja su im ograničenja, zašto se ponašaju na određeni način i što je najvažnije kako pravilno reagirati i s njima se povezati. Upravo zbog toga je tim stručnjaka osmislio radionicu Osnove abecede roditeljstva od 0 - 3 godine na kojoj će roditelji na jednom mjestu dobiti potrebna znanja koja će im to olakšati. Na dvosatnoj radionici Sanjice Ćaćić i Ive Brčić, polaznici će saznati kako unaprijediti svoje roditeljske kompetencije:

  • zašto su prve tri godine najbitnije za odgoj i razvoj
  • razvojne faze djeteta
  • emotivni i intelektualni razvoj djeteta
  • koje greške se rade u odgoju i kako ih ispraviti
  • važnost očeva u odgoju

Radionica je besplatna i održava se 18. veljače 2017. u 18 sati u Poliklinici Ribnjak u Zagrebu.

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na info@abecedaroditeljstva.com

Cilj Abecede roditeljstva je da prenosi najnovije spoznaje neuroznanosti i razvojne psihologije potkrijepljene zanimljivim životnim iskustvima na pristupačan i jednostavan način. Da polaznici steknu znanja i praktične vještine u odgoju i razumjevanju djece.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia