Svako dijete očekuje i potražuje od roditelja određene odnose i interakcije u svojim određenim razvojnim fazama i ima konkretne primarne potrebe koje su preduvjet njegovog cjelovitog psihološkog, emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja. Uz nutritivne aspekte koje su esencijalni za preživljavanje, nužno je shvatiti da neurološki sustav djeteta, njegov mozak i njegova fiziologija, trebaju namirenje primarnih potreba koje nisu opipljive, vidljive, jer se radi o stanjima i odnosima, a nedostatak rezultira neostvarenjem djetetovih potencijala, što je vidljivo i kroz nepoželjna ponašanja.

Danas s novim mogućnostima snimanja mozga jasno se ukazuje da mnoge uobičajene bihevioralne metode roditeljstva rezultiraju slabo umreženim mozgom, što na van vidimo kao problematično ponašanje, a na unutra dijete kroz cijeli život osjeća stanje unutarnjeg nemira, emocionalnih naboja i slabe samoregulacije i konstantne potrebe za vanjskom regulacijom, odnosno potrebom da nešto izvana popuni unutarnje nedostatke. Tu je pravi korijen svih vrsta ovisnosti kao što su, od blažih radoholičarstvo, šopingholičarstvo, ovisnost o hrani i cigaretama, do težih kao što su alkoholizam ili narkomanija. Isto tako je i više nego jasno i znanstveno dokazano da prirodno roditeljstvo, tj. povezujuće roditeljstvo rezultira zdravom fiziologijom djeteta i kvalitetnim socijalno emocionalnim odnosima, što čini da se takvo dijete cijeli život osjeća u sebi stabilno i dobro funkcionira s drugima.

Predavanje “Roditeljstvo koje dijete treba i očekuje” upravo razotkriva poseban način djetetove komunikacije s okolinom kako bi roditelji mogli jasnije shvatiti i razumijeti primarne djetetove potrebe. Tomislav Kuljiš, autor, predavač i terapauet s višegodišnjim radnim i stručnim iskustvom kroz ovo predavanje pruža ključne informacije, neuroznanstveno utemeljenje, koje proširuju poimanje roditeljske uloge te omogućuju kreiranje kvalitetne baze za cjelovit razvoj djeteta.

Kako sagledati svijet iz djetetovih očiju da bi olakšali roditeljstvo i obogatili djetinjstvo, saznajte u Zagrebu (četvrtak, 1. listopada 2015. godine, 18-20,30h) na adresi Centra Prirodno roditeljstvo, Slavonska avenija 3 i Rijeci (ponedjeljak, 12. listopada 2015. godine, 18-20,30h) u hotelu Bonavia, Dolac 4. Simbolična kotizacija od 50 kn pokriva trošak organizacije te svakom sudioniku donosi i poklon: video seminar ”Zašto su prve godine najvažnije”.

Svi oni koji nisu u mogućnosti doći na predavanje mogu ga besplatno pratiti sa svog uređaja 1. listopada 2015. godine (18-20,30h) putem internet linka (live streaming forma) uz prethodnu prijavu na stranicama Centra.

Predavanje je namijenjeno svima, jer je to priča o svima nama, ali je iznimno važno roditeljima (neovisno o starosnoj dobi djeteta) i onima koji to žele postati te stručnim osobama. Više informacija potražite na www.prirodnoroditeljstvo.com.

roditeljstvo-koje-dijete-treba-i-ocekuje

Tekst i foto: Prirodno roditeljstvo