Roditelji i škola zajedno promicali nenasilne odgojne metode

Manifestacija „Roditelji i škola zajedno“ okupila je 12. svibnja brojne roditelje, učitelje i djecu u prostoru Osnovne škole Ivana Cankara na zagrebačkom Črnomercu. Cilj je ove manifestacije bio istaknuti potrebu za jačim dijalogom roditelja, djece i njihovih učitelja u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja, skrenuti pozornost na štetnost tjelesnog kažnjavanja te podsjetiti na važnost zajedničkog djelovanja roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u odgoju djeteta

Manifestacija "Roditelji i škola zajedno" dio je građanske akcije "Roditelji volonteri" koju Udruga roditelja Korak po korak provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Ivana Cankara u Zagrebu. Akcija traje od početka travnja do kraja lipnja 2015. godine, a provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

"Udruga roditelja Korak po korak već niz godina provodi brojne projekte usmjerene na promicanje vrijednosti društva usmjerenog na djecu, odnosno društva koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i stoga postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje. Ovim projektom želimo jače osvijestiti roditelje, djecu i učitelje o važnosti zajedničkog dijaloga u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja te skretanja pozornosti na štetnost tjelesnog kažnjavanja. Poticanjem roditelja, učitelja i djece na zajedničke aktivnosti i kvalitetno provođenje vremena podsjećamo na važnost i dobrobit njihovog zajedničkog djelovanja u odgoju djece. Želja nam je da ova manifestacija postane prva u nizu dobrih praksi i u drugim školama te ih sve pozivamo da nam se pridruže na budućim manifestacijama", istaknula je Helena Rajčić, voditeljica akcije "Roditelji volonteri".

udruga2

Tijekom manifestacije "Roditelji i škola zajedno" učitelji, roditelji i djeca imali su priliku sudjelovati u brojnim kreativnim aktivnostima koje su služile jačanju njihove interakcije i poticanju novih ideja za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. U sklopu likovne radionice oslikano je veliko platno koje će u školi ostati kao trajni podsjetnik na važnost sprečavanja nasilja i prednosti nenasilnog odgoja. Na dramskoj su radionici roditelji i djeca komunicirali o omiljenim igrama i aktivnostima i izrađivali planove zajedničkog provođenja vremena. Održan je i okrugli stol na kojem su učitelji i roditelji raspravljali o unapređenju suradnje roditelja i škole, a događanje je završilo koncertom glazbene skupine Vibrica i neformalnim druženjem tijekom kojeg su roditelji imali priliku za razmjenu iskustva i međusobnu podršku.

Uslijedit će izrada posebne brošure kojom će biti predstavljene njene aktivnosti i koja će poslužiti kao primjer dobre prakse u drugim školama, pokazujući kako roditelji mogu sudjelovati u životu škole i sredini u kojoj žive.

udruga3

Tekst i foto: Udruga roditelja Korak po korak

 

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

10 zaboravljenih duhovnih istina o odgoju djece

Većina nas je u svom životu doživjela jedno…

Pročitajte i:

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…

Djeca s nestrpljenjem očekuju 26. Hrvatski dječji festival

Polako vas već pripremamo za ovogodišnji Hrvatski dječji festival u sklopu kojeg će se održati…

Uloga roditelja u djetetovom učenju

„Uloga roditelja u djetetovu učenju“ - predavanje namijenjeno roditeljima učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola

S obzirom na to da su školske obaveze jedan od prvih razvojnih zadataka kojima djeca…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…