Roditelji i škola zajedno promicali nenasilne odgojne metode

Manifestacija „Roditelji i škola zajedno“ okupila je 12. svibnja brojne roditelje, učitelje i djecu u prostoru Osnovne škole Ivana Cankara na zagrebačkom Črnomercu. Cilj je ove manifestacije bio istaknuti potrebu za jačim dijalogom roditelja, djece i njihovih učitelja u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja, skrenuti pozornost na štetnost tjelesnog kažnjavanja te podsjetiti na važnost zajedničkog djelovanja roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u odgoju djeteta

Manifestacija "Roditelji i škola zajedno" dio je građanske akcije "Roditelji volonteri" koju Udruga roditelja Korak po korak provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Ivana Cankara u Zagrebu. Akcija traje od početka travnja do kraja lipnja 2015. godine, a provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

"Udruga roditelja Korak po korak već niz godina provodi brojne projekte usmjerene na promicanje vrijednosti društva usmjerenog na djecu, odnosno društva koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i stoga postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje. Ovim projektom želimo jače osvijestiti roditelje, djecu i učitelje o važnosti zajedničkog dijaloga u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja te skretanja pozornosti na štetnost tjelesnog kažnjavanja. Poticanjem roditelja, učitelja i djece na zajedničke aktivnosti i kvalitetno provođenje vremena podsjećamo na važnost i dobrobit njihovog zajedničkog djelovanja u odgoju djece. Želja nam je da ova manifestacija postane prva u nizu dobrih praksi i u drugim školama te ih sve pozivamo da nam se pridruže na budućim manifestacijama", istaknula je Helena Rajčić, voditeljica akcije "Roditelji volonteri".

udruga2

Tijekom manifestacije "Roditelji i škola zajedno" učitelji, roditelji i djeca imali su priliku sudjelovati u brojnim kreativnim aktivnostima koje su služile jačanju njihove interakcije i poticanju novih ideja za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. U sklopu likovne radionice oslikano je veliko platno koje će u školi ostati kao trajni podsjetnik na važnost sprečavanja nasilja i prednosti nenasilnog odgoja. Na dramskoj su radionici roditelji i djeca komunicirali o omiljenim igrama i aktivnostima i izrađivali planove zajedničkog provođenja vremena. Održan je i okrugli stol na kojem su učitelji i roditelji raspravljali o unapređenju suradnje roditelja i škole, a događanje je završilo koncertom glazbene skupine Vibrica i neformalnim druženjem tijekom kojeg su roditelji imali priliku za razmjenu iskustva i međusobnu podršku.

Uslijedit će izrada posebne brošure kojom će biti predstavljene njene aktivnosti i koja će poslužiti kao primjer dobre prakse u drugim školama, pokazujući kako roditelji mogu sudjelovati u životu škole i sredini u kojoj žive.

udruga3

Tekst i foto: Udruga roditelja Korak po korak

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje…

Kako se odgaja budući materijalist?

Ako su vam djeca već počela s prohtjevima…

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

Pročitajte i:

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…

Dan crvenih haljina podsjeća nas na važan zdravstveni problem

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, pod…

Trebate li učiti sa svojom djecom?

Roditelji učenica od prvog do četvrtog razreda, ne propustite besplatno predavanje koje vam pomaže da…