Manifestacija „Roditelji i škola zajedno“ dio je građanske akcije „Roditelji volonteri“ koju Udruga roditelja Korak po korak provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Ivana Cankara u Zagrebu. Akcija traje od početka travnja do kraja lipnja 2015. godine, a provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

„Udruga roditelja Korak po korak već niz godina provodi brojne projekte usmjerene na promicanje vrijednosti društva usmjerenog na djecu, odnosno društva koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i stoga postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje. Ovim projektom želimo jače osvijestiti roditelje, djecu i učitelje o važnosti zajedničkog dijaloga u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja te skretanja pozornosti na štetnost tjelesnog kažnjavanja. Poticanjem roditelja, učitelja i djece na zajedničke aktivnosti i kvalitetno provođenje vremena podsjećamo na važnost i dobrobit njihovog zajedničkog djelovanja u odgoju djece. Želja nam je da ova manifestacija postane prva u nizu dobrih praksi i u drugim školama te ih sve pozivamo da nam se pridruže na budućim manifestacijama“, istaknula je Helena Rajčić, voditeljica akcije „Roditelji volonteri“.

roditelji-i-skola-zajedno-promicali-nenasilne-odgojne-metode

Tijekom manifestacije „Roditelji i škola zajedno“ učitelji, roditelji i djeca imali su priliku sudjelovati u brojnim kreativnim aktivnostima koje su služile jačanju njihove interakcije i poticanju novih ideja za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. U sklopu likovne radionice oslikano je veliko platno koje će u školi ostati kao trajni podsjetnik na važnost sprečavanja nasilja i prednosti nenasilnog odgoja. Na dramskoj su radionici roditelji i djeca komunicirali o omiljenim igrama i aktivnostima i izrađivali planove zajedničkog provođenja vremena. Održan je i okrugli stol na kojem su učitelji i roditelji raspravljali o unapređenju suradnje roditelja i škole, a događanje je završilo koncertom glazbene skupine Vibrica i neformalnim druženjem tijekom kojeg su roditelji imali priliku za razmjenu iskustva i međusobnu podršku.

Uslijedit će izrada posebne brošure kojom će biti predstavljene njene aktivnosti i koja će poslužiti kao primjer dobre prakse u drugim školama, pokazujući kako roditelji mogu sudjelovati u životu škole i sredini u kojoj žive.

roditelji-i-skola-zajedno-promicali-nenasilne-odgojne-metode

Tekst i foto: Udruga roditelja Korak po korak