U razredu od trideset učenika gotovo svaki od njih ima iskustvo tjelesne sile kao odgojnog postupka, dok je gotovo svaki drugi žrtva teških oblika fizičkog nasilja kao što su udaranje otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom. Ove su poražavajuće činjenice povod za posebnu kampanju pod sloganom „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“, kojom će Udruga roditelja „Korak po korak“ u razdoblju od 15. do 20. studenog doprinositi podizanju svijesti i interesa za eliminaciju svih oblika nasilja nad i među djecom.

Djeca s teškoćama u razvoju u posebnom su riziku

Povod su za kampanju datumi koji se odnose na prava djece – Međunarodni dan tolerancije 16. studenog, Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18. studenog, Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodni dan prava djece 20. studenog. Kampanja se provodi u sklopu projekta „Sigurni od nasilja“ uz financijsku podršku Grada Zagreba te u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Tako će u okviru akcije mladi s poteškoćama sluha kreirati videozapise putem kojih će javnost informirati o načinima prevencije nasilja koristeći znakovni jezik.

Djeca s različitim teškoćama u razvoju u posebnom su riziku od nasilja, uključujući djecu s teškoćama sluha. Stoga je u području prevencije nasilja nužno sustavno educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, educirati te omogućiti superviziju i specijalizaciju stručnog osoblja. Važno je i uključiti sve dionike za područje zaštite djece od nasilja, više ulagati u razvoj roditeljskih kompetencija i udomiteljskog sustava te osnaživati odgojno-obrazovne ustanove, ustanove socijalne skrbi te pravosuđe“, istaknula je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Nasilje nad djecom odvija se u različitim oblicima

Ideja za slogan kampanje „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“ potaknuta je Globalnim ciljevima UN-a za održivi razvoj koji predstavljaju nastavak Milenijskih ciljeva te sadrže i mjeru da se do 2030. godine iskorijene svi oblici nasilja nad djecom. Kampanja Udruge roditelja „Korak po korak“ provodi se u sklopu 16. cilja koji se odnosi na mir, pravdu i snažne institucije. Oslanja se na aktualnu kampanju UN-a High Time To End Violence 2030 koja je nastala s ciljem stvaranja sigurnog okruženja za odrastanje svakog djeteta. Kampanja potiče na iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad djecom do 2030. godine, ukazujući na štetne posljedice koje nasilje ima na rast i razvoj djeteta, ali i na okolinu.

Našom ćemo kampanjom ukazati na različite oblika nasilja nad djecom, poput ekonomskog nasilja koje se odnosi na ilegalan rad ili prosjačenje, trgovine djecom, raznih štetnih praksi kao što su prisilni brakovi ili genitalne mutilacije, međuvršnjačkog nasilja ili nasilja putem interneta koje također može biti razorno za dijete. Pritom treba imati na umu i da velik broj djece izbjeglica koja pristižu u Europu često nemaju osiguran minimum prava na sigurnost, što je njihovo ne samo pravo, već i temeljna potreba“, istaknula je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

U Europskoj uniji jedno od petero djece žrtva je seksualnog nasilja

Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom, koji se obilježava 19. studenog, utemeljila je partnerska organizacija Ujedinjenih naroda Women's World Summit Foundation (WWSF) u cilju skretanja pozornosti na problem nasilja nad djecom, koje uključuje psihičko i tjelesno kažnjavanje i zlostavljanje, zanemarivanje te seksualno nasilje. Vijeće Europe imenovalo je 18. studenog kao Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom, nastavno na Lanzarotsku konvenciju (Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja), koju je Republika Hrvatska ratificirala 2011. godine te je konkretizirala kroz Kazneni zakon. Iz Udruge roditelja „Korak po korak“ podsjećaju da se seksualno nasilje nad djecom može dogoditi on-line, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće. Seksualno nasilje nad djecom, suprotno uvriježenom mišljenju o nepoznatim osobama i strancima, najčešće čine djeci poznate osobe. Procjenjuje se da je u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koju žrtva poznaje. Podaci o broju djece žrtava seksualnog nasilja tamni su, no neke procjene na razini EU govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja.

Podaci za Hrvatsku na reprezentativnom uzorku u istraživanju pod vodstvom prof. Ajduković iz 2011. godine pokazuju da je 10,8 posto, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Ipak, broj prijava značajno je manji pa je tako, primjerice, prema službenom izvješću MUP-a tijekom 2015. godine nešto manje od 1.000 slučajeva prijavljeno za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od čega su 272 predmeta proslijeđena državnom odvjetništvu. Sukladno njihovom izvještaju za istu godinu, sudovi su potvrdili 76 optužujućih presuda, a od čega je u 26 određena zatvorska kazna, u 25 uvjetna kazna, a 12 je slučajeva upućeno na ponovnu proceduru. U istraživanju koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela tijekom 2013. godine, a u kojem su bili uključeni i djelatnici pravosuđa, jedan je od njih na fokusnoj grupi izjavio: „U principu uvijek dođemo do istog zaključka – da nam sustav nije usklađen. I da, onda se nađu rupe u tom sustavu i prostor za pogreške i to se stalno događa – i opet po leđima djece, po leđima onih koji su to najmanje zaslužili.“

UR „Korak po korak“: Očekujemo sustavnije akcije državnih institucija

Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“, ujedno i voditeljica spomenutog istraživanja kao i CAP (Child Assault Prevention) programa prevencije nasilja nad djecom, ističe da je „prevencija nasilja jedna od ključnih tema u građanskom i zdravstvenom odgoju. Zajedno sa suradnicima na CAP programu, roditeljima, a onda i djecom očekujem sustavnije i obuhvatnije akcije od strane državnih institucija zaduženih za poštivanja prava djece, uključujući Vladu RH kao potpisnicu Konvencije o pravima djeteta. Financijska i stručna podrška potrebna je kako bi sustav djelovao efikasno, a sva djeca bila sigurna od nasilja.“

Sedamnaest posto mladih i sami će tjelesno kažnjavati svoju djecu

Na nužnost ovakvih kampanja, ali i sustavne edukacije djece, mladih i roditelja te stručnjaka o načinima miroljubivog rješavanja sukoba, odnosno roditeljstva i poučavanja za nenasilno odgajanje djece, ukazuju i rezultati opsežnog istraživanja koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela na uzorku od gotovo 6.000 sudionika diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali da je čak 77 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru. U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje, a pokazalo se da samo 55 mladih, 56 posto i 68 posto djelatnika škola roditelja zna da u Hrvatskoj postoji zakonska obveza prijave kršenja prava djece. Ispostavilo se i da 62 posto roditelja i 44 posto mladih nikad nije bilo ni na kakvoj edukaciji vezanoj za teme nasilja.

Aktivnosti kampanje mogu se pratiti na Facebook stranci UR Korak po korak te Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Više informacija o aktualnoj kampanji UN-a High Time To End Violence 2030 dostupno je ovdje.

Tekst i foto: press