Od 20. do 21. rujna 2019. godine po drugi put u Republici Hrvatskoj u organizaciji SenzoGYMa održava se 2. RASTI Summit – ključ za otvaranje maksimalnih djetetovih potencijala. U Hrvatskoj je ovo jedina manifestacija koja na jednom mjestu spaja stručnjake iz odgojno-obrazovnog i zdravstvenog područja. O tome zašto je i kako RASTI Summit nastao razgovarali smo s Ivanom Štedul, izvršnom organizatoricom Summita.

Kako se rodila ideja o pokretanju?

Na ideju o pokretanju došli smo prije nekoliko godina uvidjevši potrebu za postojanjem multidisciplinarnog pristupa u radu s djecom svih dobnih skupina, počevši od beba. Spajanjem stručnjaka različitih profila napravili smo aktivnu mrežu podrške za roditelje koja je u zadnjih godinu dana narasla do te mjere da je RASTI Summit bio logičan idući korak. Kroz našu RASTI Edukaciju o ranoj stimulaciji dječjeg razvoja od 0 do 7 godina, kao i BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© koje provodimo u Zagrebu i Karlovcu u zadnjih 6 godina prošlo je nekoliko tisuća roditelja, odgojitelja, učitelja i nastavnika. Upravo su nam naši polaznici dali krila da edukacija preraste u jedan ovakav događaj.

Kome je RASTI Summit namijenjen?

RASTI Summit namijenjen je svima koji imaju djecu, svima koji rade s djecom, kao i samoj djeci od rođenja do desete  godine života. Osim predavanja, pripremili smo 5 besplatnih radionica za djecu i 2 besplatne radionice za roditelje.

rasti-summit-kljuc-za-otvaranje-maksimalnih-djetetovih-potencijala

Recite nam ukratko o programu koji će se održavati u Aquatici.

Program smo podijelili u 3 glavna područja. U Kongresnoj dvorani održavat će se predavanja za stručnjake i prijavljene roditelje. Predavači su stručnjaci iz odgojno – obrazovnog i zdravstvenog područja. Na predavanjima ćete, između ostalog, moći čuti doktoricu medicine, radne terapeute, fizioterapeute, magistre kineziologije, odgojitelje, logopede… Teme su doista raznolike i obuhvaćaju razvoj djece od samog rođenja pa sve do eventualnih problema koji se pojavljuju u trenutku kad djeca polaze u školu.

Novitet ove godine je prvi dan koji je posvećen radu s darovitom djecom, koja su nekako u našem odgojno – obrazovnom sustavu zanemarena, a također pripadaju u kategoriju djece s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama.

U vanjskom dijelu odvijat će se zaista bogat program za djecu. Snimanja senzo-motoričkog animiranog filma s djecom osnovnoškolskog uzrasta provodimo u suradnji s Kinoklubom Karlovac. Osim toga pripremili smo radionice vezane uz svladavanje predmatematičkih vještina, senzo-motorički poligon, interaktivnu priču  te radionicu vezanu uz pomagala za samozbrinjavanje. Popis svih radionica i cijele konferencije dostupan je na sljedećoj poveznici.

Predavači koje dovodite su doista impresivni, ali isto tako moramo primijetiti da su iz različitih područja. Zašto?

Radeći u Camphill communities of Ireland prije 10 godina oduševila sam se multidisciplinarnim pristupom! Ako u njihovu školu upišete dijete koje je, primjerice, dijete s autizmom, apsolutno svi stručnjaci će surađivati kako bi se dijete uklopilo u sustav najbolje što može u okviru svojih mogućnosti. Učitelj će dobiti maksimalnu podršku, kako sustava u vidu adekvatnih praktičnih edukacija, tako i stručnjaka različitih profila – od radnog terapeuta, logopeda, liječnika, fizioterapeuta…

Nažalost, kod nas to nije lako postići jer smo uglavnom naučeni gledati „problem“ samo sa svog aspekta gledišta ne uzimajući u obzir djetetove jake strane i ne surađujući s ostalim strukama. Iz tog razloga pomaci su teški i dugotrajni i takvo dijete nema priliku doista biti inkluzirano u svoju okolinu. Jedan od problema je svakako i nedovoljno zapošljavanje radnih terapeuta - zdravstvenih stručnjaka koji se primarno bave komponentama aktivnosti u području samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. Dok je u zapadnim zemljama radni terapeut ravnopravni član tima skoro svakog vrtića i škole, kod nas je rijetko koji zaposlen i u bolnicama. Upravo iz tog razloga odlučili smo raditi timski jer smatramo da svaki član tima svojim iskustvom i neiscrpnim znanjem itekako može pripomoći svakom djetetu. I roditelju također.

Na 1. RASTI Summitu bit će govora i o važnosti rane stimulacije od rođenja. Kroz SenzoGYM-ovske BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© u zadnjih 6 godina u Karlovcu prošlo je preko 3000 djece. Kako ste došli na ideju o radionicama poticanja ranog razvoja? Iz kojeg razloga ste odlučili otvoriti podružnicu u Zagrebu?

BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© nastale su kao produkt rada s djecom s kojom kao fizioterapeut i radni terapeut radim te mojom vlastitom djecom (koji su dvoje od troje bili neurorizični). Kako su napredovali puno brže od svojih vršnjaka urednog razvoja jedan liječnik me prije 6 i pol godina zamolio da održim predavanje za roditelje o razvojnim aktivnostima koje sam s njima provodila. Predavanje je izazvalo velik interes, odmah su formirane i grupe roditelja koji su sa svojim bebama željeli pohađati senzo-motoričke aktivnosti. Nakon nekoliko godina rada preko Udruge, odlučila sam napustiti svoje tadašnje radno mjesto, otvoriti tvrtku s podružnicom u Zagrebu i posvetiti se samo edukaciji roditelja i rehabilitaciji djece i odraslih osoba. Zagreb je bio logičan izbor budući da su roditelji iz Zagreba redovito dolazili na naše radionice u Karlovac.

rasti-summit-kljuc-za-otvaranje-maksimalnih-djetetovih-potencijala

Osim direktnog terapijskog rada s bebama i djecom, što još radite u SenzoGYM-u?

Prvenstveno se baziramo na edukaciji roditelja, odgojitelja, učitelja i terapeuta. Iz tog razloga smo i pokrenuli RASTI Summit. Također provodimo vježbe za mame nakon poroda i vježbe za trudnice prema programu koji nastao u suradnji s Davorom Zibarom, ginekologom zaposlenim u jednoj Dublinskoj bolnici.

Zadnjih skoro 2 godine jedini u Karlovcu provodimo i Emmett tehniku, čiji certifikat posjedujemo, a koja se pokazala odličnom za otklanjanje boli u vratu, ekstremitetima i kralježnici. Emmett tretman pokazao se izuzetno korisnim u radu s bebama i djecom s hipotonusom, hipertonusom i torticolisom te smo trenutačno u fazi zaposlenja još jednog Emmett terapeuta u Zagrebu.

Kako to da se RASTI Summit održava baš u Karlovcu?

Karlovac je prekrasan grad i zaista ima potencijala postati prepoznatljiv upravo po ovakvim edukativnim događanjima. Veliku podršku dobili smo od ravnateljice Aquatike Margarite Maruškić Kulaš koja nam je odmah ustupila cijeli prostor Aquatike za održavanje, kako 1., tako i ovog 2. RASTI Summita. Bez njezine podrške vjerujem kako bismo puno teže održali RASTI Summit upravo u Karlovcu.

Na koji način je moguće prijaviti se za sudjelovanje na Konferenciji?

Za Konferenciju je moguće prijaviti se preko našeg maila info@senzogym.hr do maksimalnog popunjenja mjesta. Za naš besplatni radionički program za djecu i program za roditelje za navedene radionice također primamo na info@senzogym.hr

Vidimo se u Aquatici!

Tekst i foto: SenzoGYM