Radionice Hrvatske udruge doula

Hrvatska udruga doula u suradnji sa Psihološkim centrom Razvoj organizira osam radionica iz područja trudnoće, porođaja i roditeljstva a prva se održava 25.01.2016. u prostorijama Psihološkog centra Razvoj u Zagrebu pod vodstvom doule Anite Budak i psihoterapeutkinje Line Đulvat

Radionice će biti edukativnog karaktera s mnoštvo iskustvenog rada a namijenjene su trudnicama, njihovim partnerima i roditeljima. Suradnja je nastala zbog potrebe da se trudnoća, porod i roditeljstvo sagledaju iz više segmenata pa se na radionice bave i očekivanjima koje žene imaju od roditeljstva i komunikacijom sa okolinom bilo u porodu ili u odnosima unutar obitelji.

"Cilj koji se nadamo postići je osnaživanje majki i razumijevanje emotivnog iskustva porođaja i roditeljstva." izjavila je voditeljica i potpredsjednica Hrvatske udruge doula Anita Budak.

Psihološki centar Razvoj nastao je kao rezultat želje da mogućnosti i načine za rast i razvoj učinimo dostupnima svakom pojedincu i društvu u cjelini. Naš cilj je unapređenje kvalitete života kroz istraživanje, upoznavanje i prihvaćanje sebe te preuzimanje odgovornosti za svoj život ovdje i sada.

Hrvatska udruga doula osnovana je 2013. godine u svrhu promoviranja prirodnog pristupa rađanju i podržavanju žena u najnježnijim trenutcima majčinstva identificirajući takav način podrške prijeko potrebnim u suvremenom načinu života. www.doula.hr

Teme radionica

PODRŠKA ŽENI U TRUDNOĆI I PORODU - DOULA KAO IZBOR – 25. 01.

Što znači podrška u trudnoći i porodu? Kako podržati ženu u njenim izborima na porodu? Tko je doula i zašto se preporuča prisustvo doule u porodu? Kako doula podržava oca tokom poroda? Sve su to pitanja koja se postavljaju kad se spomene termin doula.

Voditeljica: Anita Budak, doula

POROĐAJ - ŠTO OČEKIVATI I KAKO AKTIVNO SUDJELOVATI - 01.02.

Dobra priprema za porođaj svakako uključuje i razumijevanje tijeka porođaja, kako ga pospješiti te što ga može usporiti. Kako prepoznati početak porođaja i u kojem trenutku trebamo krenuti u rodilište teme su koje o kojima ćemo razgovarati na ovoj radionici. Preporuka je ugodna odjeća zbog vježbanja različitih tehnika olakšavanja porođajnih bolova.

Voditeljica: Anita Budak, doula

KAKO BRINUTI O SEBI KADA POSTANEM MAJKA - 08.02.

Dijete zahtjeva 24-satnu brigu i skrb koju najčešće preuzima majka. Potrebe djeteta svakako u početku jesu i trebaju biti prioritet. No, ponekad se događa da majke ne prepoznaju vlastite potrebe ili ih pak vide no ne vide i mogućnost njihova zadovoljenja. Radionica je namijenjena svim majkama koji pokušavaju pronaći ravnotežu između vlastitih i djetetovih potreba, koje imaju poteškoće kako to izraziti na način da ne ugroze druge članove obitelji, te majkama kojima osjećaj krivnje nije nepoznat.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

RUTINE U RODILIŠTU I PRAVA I ODGOVORNOSTI U PORODU - 15.02.

Radionica će vas upoznati sa rutinskim procedurama u našim rodilištima, te kakve su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Doznat ćete što su prava u porođaju, te kako ih ostvariti; koja je vaša odgovornost i kako preuzeti istu tijekom vlastitog iskustva porođaja; kako komunicirati s osobljem kako bismo potakli suradnju.

Voditeljice: Anita Budak, doula, Lina Đulvat psihoterapeut

PARTNERSTVO I RODITELJSTVO - 22.02.

Kada jednom postanemo roditelji, odnos partnera više nije isti. Kako dolaskom željenog djeteta taj odnos ima sve predispozicije da postane još bolji i čvršći učit ćemo kako to možemo postići i tome doprinijeti. Također, doznat ćemo koje su potencijalne zamke koje dovode do udaljavanja, te kako očuvati partnerski odnos kao zaseban, a ne pretvoriti ga u isključivo roditeljski.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

POSIJEPOROĐAJNA TUGA I DEPRESIJA - 29.02.

Nakon porođaja možemo se susreti s emocijama na koje nismo računali. O kojima nije bilo riječi u razgovorima tijekom trudnoće, u časopisima namijenjenim trudnicama, u ostaloj literaturi. Nekima se ne dogodi "ljubav na prvi pogled", te zbog toga mogu osjećati krivnju i tugu koja može biti dugotrajnija. Tema će vas upoznati s mogućim osjećajima, zašto se oni javljaju, pojasniti razliku između uobičajenog stanja, te stanja kada je važno potražiti pomoć i podršku. Također, osmišljena je kao jedan oblik prevencije.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

DOJENJE I NOŠENJE- 07.03.

Praktična radionica o položajima dojenja, mogućim početnim poteškoćama ta izazovima dojenja u suvremenom načinu života. Na radionici ćete doznati kako nam mogu pomoći nosiljke te koje odabrati. Isprobati ćemo načine nošenja beba i razgovarati o svim sitnicama koje majkama olakšavaju vrijeme babinja.

Voditeljica: Anita Budak, doula

EMOCIONALNI RAZVOJ DJETETA U PRVOJ GODINI ŽIVOTA - 14.03.

Mnogo je pitanja koje zanimaju roditelje, a pogotovo majke koje su prvorotkinje. Kako izgledaju prvi dani, što očekivati u svakom segmentu razvoja svoga djeteta, kako poticati razvoj, koja su odstupanja koja zahtijevaju daljnji nadzor, a koja su dopuštena i slijede individualne specifičnosti svakog djeteta. Kako je djetetov razvoj u prvoj godini života iznimno brz i fascinantan, učit ćemo kako uživati u svakom trenutku i što manje naginjati potrebi da žurimo.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

WP_20160117_11_28_32_Pro (3)

O voditeljicama

Lina Đulvat je Gestalt psihoterapeutkinja, s višegodišnjim iskustvom u grupnom i individualnom radu s pojedincima na unapređenju kvalitete života, razvoju vlastitih potencijala, partnerskih odnosa, odnosa u obitelji, te profesionalnog razvoja.

Voditeljica je brojnih radionica i predavanja na teme osobnog razvoja te odnosa u obitelji.

Inspirirana vlastitim razvojem i iskustvom dodatno se educirala u područjima trudnoće, poroda i roditeljstva, pa jedan dio profesionalnog usmjerenja ostvaruje u tom području. Radi s trudnicama i roditeljima individualno i grupno, te osluškujući njihove potrebe kreira jedinstveni stil rada. Također, radi sa ženama koje pate od poslijeporođajne depresije. Radi u Zagrebu i Varaždinu.

Anita Budak je doula i potpredsjednica Hrvatske udruge doula. Poseban interes pokazuje prema ljudskim pravima u porodu o kojima je i vodila građansku akciju gdje je educirala trudnice o njihovim pravima i načinima kako ih ostvariti. Kao doula radi individualno sa trudnicama kroz trudnoću te ih prati u porodu kao informativna, fizička i emotivna podrška. Educirana je za različite tehnike olakšavanja porođajnih bolova te poboljšanja progresa poroda pomoću tehnike Spinning Babies.

Vlastito pozitivno iskustvo tri porođaja joj je pokretačka snaga za educiranje žena o transformirajućem iskustvu rađanja djeteta i majke.

Tekst: Hrvatska udruga doula, Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Hrvatska udruga doula u novim prostorima i s novim programima

U svojim novim prostorima doule će osim uobičajene…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge…

Čarolija trudnoće by Vježbaonica na sajmu Growing Up

Dio programa nadolazećeg sajma Growing up posvećen je…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada…

Pročitajte i:

Mala škola dojenja u Zagrebu 8. 12. 2019.

Trudnice koje još nisu prošle školicu, evo nove prilike ovaj tjedan

"Orašar"

Zimska groznica koju obožavaju sve generacije: stiže novi „Orašar“ u riječkom „Zajcu“

Nakon šest godina od posljednje premijere, riječki HNK Ivana pl. Zajca svojoj publici nudi mogućnost…

Advent iz davnina

Likovi iz bajke Ivane Brlić Mažuranić na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Malik Tintilinić, Domaći, Kosjenka, Potjeh i Stribor na radost svih generacija ponovno šeću ulicama Slavonskog…

Sara Glojnarić, mlada skladateljica, dobitnica prestižne 32. Nagrade Ivo Vuljević

Sara Glojnarić, skladateljica, dobitnica je prestižne 32. Nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež…