U dječjem vrtiću Čigra na Radničkoj cesti 50 u Zagrebu u utorak, 27. veljače, s početkom u 17 sati održat će se besplatna radionica za roditelje djece predškolske i mlađe školske dobi Razmisli pa klikni ide u vrtić. Dio je to istoimenog projekta koji vodi udruga Roditelji u akciji (Roda) kako bi roditeljima pomogla u odgoju djece za digitalno doba.

Dječji vrtić Čigra kontinuirano radi na prepoznavanju novih potreba djece i roditelja, pa se kurikul obogaćuje sadržajima za razvoj digitalnih vještina. Te se vještine trebaju razviti u duhu poštovanja, suradnje, empatije i razboritosti. Zahvaljujući tome oblikuje se digitalna inteligencija temeljena na humanim vrijednostima čime se djeci pomaže da ona ovladaju tehnologijom, a ne tehnologija njima.

Kako bi se u tome uspjelo, nužna je i edukacija roditelja. Na Rodinoj će radionici roditelji naučiti kako kod djece izgraditi svijest o opasnostima na internetu te ih podučiti kako da pri njegovu korištenju budu odgovorni i sigurni. Pri upoznavanju djeteta s računalima i mobilnim uređajima roditeljima se preporučuje korištenje kvalitetnih, obrazovnih sadržaja. Zahvaljujući tome digitalna tehnologija postaje sredstvo stvaranja, izražavanja i učenja. Roditelji trebaju obratiti pažnju na računalne programe i aplikacije kojima se dijete koristi. Oni trebaju biti prilagođeni njegovoj dobi.

Na edukaciji će roditelji doznati kako s djetetom graditi atmosferu povjerenja. Upravo je to neophodno kako bi dijete na najbolji način bilo zaštićeno u digitalnom, ali i stvarnom okruženju.

U Rodi ističu kako odgovorno odgajanje djeteta nije lako, a moderne tehnologije taj posao čine još složenijim.

Na radionicu mogu doći svi zainteresirani roditelji, ali se mole predbilježbe putem e-adrese info@cigravrtic.hr.

Tekst: press

Foto: Martina Cvek