​Italy Yatuv​, edukator i plesač koji djeluje u SAD-u, Izraelu i Italiji, utemeljio je i razvijao metodu ContaKids poslijednjih 4,5 godina i to na temelju desetogodišnjeg iskustva u suvremenom plesu i kontakt improvizaciji.

Vrijednost same metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njegove vještine, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu. Stvara se prostor, prilika u kojem se uloge izmjenjuju, u kojem se odrasli mogu prisjetiti što znači biti dijete makar i na trenutak, u kojem roditelj makar i na trenutak pažnju posvjećuje sebi i svom tijelu. I ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!

rad-na-pokretu-povjerenju-radionica-contakids-u-rijeci

ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču koordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje, potiču i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Koncept pojedinačnog sata je uvijek isti, a kroz ciklus radionice se vježbe nadograđuju te se naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se osvještava i potiče razvoj tjelesnog pamćenja što razvija tjelesnu inteligenciju. Djec​a i roditelji se u ovoj metodi nalaze u ravnopravnom odnosu jer se oboje nalaze u novoj situaciji u kojoj ne postoji model i svi imaju slobodu odlučiti što i kako žele raditi. Posebna se dinamika stvara i time što su prisutna djeca različitog uzrasta. Također se jako puno radi na podu te razvija motorika koja nije uobičajena kao što je primjerice hvatanje tijelom, a ne rukama.

Metoda je namijenjena djeci u dobi od 2-4 godine zbog toga što ima dosta nošenja i dizanja djece pa bi starija i teža djeca mogla biti preteška roditeljima.

10 parova (roditelj i dijete) je idealno za provođenje radionice.

Ana Kreitmeyer (1977.g) plesna je umjetnica, izvođačica i autorica. Certificirana je voditeljica ContaKids metode, trenutno jedina u Hrvatskoj. Kao ko-autorica djeluje kroz kolektiv BADco. od 2003. godine, a samostalno razvija nekoliko koreografskih radova. Angažirana je u polju javnog djelovanja plesne scene u Zagrebu, dugi niz godina djeluje kroz upravna tijela strukovne udruge UPUH, a trenutno je u funkciji predsjednice Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Paralelno s radom u polju plesne umjetnosti stječe akademsko obrazovanje završenim Edukacijsko - rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu.

Vrijeme trajanja radionice oba dana: 11-12:30 h

Prijave se primaju do 4.5.2017. na mail prostorplus@gmail.com.

https://www.facebook.com/prostor.plus.7/

https://www.prostorplus.hr

Tekst i foto: press