Troipolgodišnji komodski varan koji je u Zagreb stigao s Farme krokodila iz francuskog Pierrelattea, prvi je pripadnik te vrste u Hrvatskoj. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen. Odjednom može pojesti zaista mnogo. Količina hrane u jednom obroku može dosegnuti do 80 posto njegove tjelesne mase.

Spolnu zrelost komodski varan stječe u dobi između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire na svijet, jaja ostaju zakopana u zemlji čak devet mjeseci.

prvi-pravi-zagrebacki-zmaj

„U Zoološkom vrtu grada Zagreba komodskog smo varana čekali s velikim nestrpljenjem, no iako smo znali o kakvoj je veličanstvenoj životinji riječ, kad je stigao, sve nas je ostavio bez daha. Riječ je o izuzetno rijetkoj životinji u zoološkim vrtovima u ovom dijelu Europe, a njezin dolazak potvrda je izvrsnosti našeg Vrta“, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

I vi možete atraktivnom gmazu mogu poželjeti dobrodošlicu. Edukatori vas pozivaju da posjetite internetsku stranicu Zoološkog vrta i napravite fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika Vrta. Pet najkreativnijih autora bit će nagrađeno.

Komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka  - Komoda, Floresa, Rince i Padara. Veliki gmazovi tamo žive u tropskim šumama savana, pećinama i rupama među stijenama i korijenjem. Najviše vole otvorena nizinska područja s visokom travom i grmljem.

U potrazi za hranom varan kao organ njuha koristi jezik. Nevjerojatna je činjenica da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara. U borbi s plijenom služi se otrovom. Ima složene nakupine žlijezda u čeljusti iz kojih izlučuje otrovne tvari. One napadnutoj životinji onemogućavaju zgrušnjavanje krvi i snižavaju krvni tlak. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni - smeđi do sivkasto crveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina.

prvi-pravi-zagrebacki-zmaj

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba