U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ provodit će se svake godine, prvog petka u veljači, a završnoj svečanosti prethodit će tjedan javnih edukacija za građanstvo putem tribina, direktne komunikacije na štandovima i medijskih nastupa naših eminentnih stručnjaka.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci. Stoga je kao žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije.

Prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“ raznim aktivnostima traje cijeli ovaj tjedan, a završava svečanim okupljanjem 1. veljače 2019., u 19,00 sati, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uz bogati glazbeno-scenski program. Zvijezde večeri su žene koje su preboljele moždani udar i koje će nositi reviju crvenih haljina hrvatskih dizajnera.

Voditeljica programa: Karmela Vukov Colić

Glazbeni gosti: Elis Lovrić, Antonella Malis, David Temelkov i Zdenka Kovačiček

prvi-petak-u-veljaci-odjenite-nesto-crveno

Tekst i foto: press