Bezglutenski proizvođač Dr. Schär zajedno s nekoliko hrvatskih udruga celijakičara poziva celijakičare, gluten-senzitivne osobe i njihove obitelji na besplatni cjelodnevni događaj u hotelu Antunović, u Zagrebu, koji će se održati 22. listopada 2016. godine s početkom u 10 sati.  Kako bi mogli sudjelovati, potrebno je prijaviti se putem ovog linka

Cilj ovog događanja je barem na jedan dan privući pažnju medija, stručnjaka i svih zainteresiranih na probleme s kojima se suočavaju celijakičari.

U Hrvatskoj najmanje 1 od 100 osoba ima celijakiju. Statistika u ostatku Europe je slična s time da je kod jako malog postotka oboljelih dijagnosticirana celijakija. U svijetu je zabilježen porast broja osoba oboljelih od celijakije kao i gluten senzitivnih osoba. Slična situacija je i u Hrvatskoj. Celijakija se može pojaviti već u najranijoj dobi, od prve do treće godine, uvođenjem hrane koja sadrži gluten. Bolest se može pojaviti i u odrasloj dobi te ostati neotkrivena vrlo dugo, s obzirom da često nema tipične simptome.

Trenutno postoji samo jedan uspješan tretman, a to je bezglutenska dijeta koja je jedina dugoročna opcija. Osobe s celijakijom ne smiju konzumirati pšenicu, raž, ječam te hibride pira. Obrađena hrana i gotovi proizvodi se također trebaju uzeti u obzir budući da je gluten vrlo često njihov sastojak.

Žitarice koje sadrže gluten mogu biti zamijenjene prosom, kukuruzom, rižom, heljdom te namjenskim proizvodima bez glutena poput brašna, kruha, peciva, tjestenina, slatkiša. Pacijenti također mogu konzumirati meso, ribu, povrće, voće, prirodne mliječne proizvode i jaja.

Pripremljen je zanimljiv program koji uključuje predavanje i savjetovanje stručnjaka, kulinarski spektakl s interesantnim receptima hrvatske i talijanske kuhinje, degustacija proizvoda te Milly animacijski tim za djecu.

Tekst: Petra Hranilović

Foto: Profimedia